Peste 8.000 de manifestanti au defilat duminica in centrul Madridului pentru a cere formarea unei a III-a republici in Spania si pentru a denunta monarhia a carei imagine a fost patata, in ultimul an, de scandaluri, intr-o tara aflata in criza, transmite AFP.

Manifestatie in Madrid impotriva monarhiei Foto: Agerpres/AP

Agitand mii de drapele republicane cu rosu, auriu si violet, manifestantii, majoritatea republicani convinsi de multa vreme, au strigat "Spania, maine, va fi republicana" si "Bourbon, la treaba", la adresa regelui Spaniei Juan Carlos.

Ca in fiecare an, manifestantii au fost convocati sub sloganul "Jos regimul monarhic, pentru a III-a republica", pentru a marca aniversarea celei de-a II-a republici, proclamata la 14 aprilie 1931 si urmata de aproape 40 de ani de dictatura franchista dupa razboiul civil (1936-1939), arata agentia de presa citata.

"Nimeni nu l-a ales pe rege", a declarat o militanta a partidului ecologisto-comunist Izquierda Unida (IU). "Vrem un referendum: aceasta ar fi maniera corecta si democratica de a afla ce vrea poporul".

Slabit de problemele de sanatate repetate, regele Juan Carlos si-a vazut popularitatea scazand in ultimele luni, pe masura ce s-au succedat dezvaluirile privind ancheta de coruptie care il vizeaza pe ginerele sau, Inaki Urdangarin, si care a condus, pe data de 3 aprilie, la punerea sub acuzare a fiicei sale mai mici, infanta Cristina.

In urma cu un an, la 14 aprilie 2012, spaniolii au descoperit socati ca regele era plecat la vanatoare de elefanti in Botswana (unde a suferit o fractura de sold), in conditiile in care tara era afundata intr-o criza economica de amploare istorica si lovita de o rata a somajului record de 26%. Ulterior, Juan Carlos a prezentat, cu fata livida, scuze cetatenilor spanioli.

Potrivit unei anchete publicate de cotidianul El Pais la 7 aprilie, realizata inainte de inculparea infantei Cristina, doar 42% dintre persoane le intervievate "aprobau" modul in care suveranul isi exercita atributiile, fata de 53% care il "dezaprobau".

Partida de vanatoare din Botswana "nici macar nu m-a surprins: suntem obisnuiti ca ei sa faca ce vor", a afirmat duminica Diana Gonzalez, in varsta de 28 de ani.

"Avand in vedere situatia actuala din Spania, avem nevoie de o republica si sa se puna capat jafului comis de Bourboni", a declarat Anabel Galiano, o studenta in varsta de 20 de ani si militanta a Izquierda Unid, venita sa protesteze cu unghiile pictate in culorile drapelului republican.