Presedintele polonez Bronislaw Komorowski a promulgat vineri un amendament la Legea privind finantarea armatei nationale, destinat sa garanteze finantarea programului scutului antiracheta polonez in perioada 2014-2023, informeaza Mediafax citand AFP.

Acest program va reprezenta "un semnal important trimis catre toti, ce transmite ca Polonia dispune de mijloace de aparare proprii, fiind capabila sa participe la sisteme comune proprii Aliantei Atlantice", a declarat Komorowski, citat pe site-ul de Internet al Presedintiei poloneze.

Presedintele a ales sa semneze amendamentul la lege la baza militara Szypliszki, in nord-estul Poloniei, care adaposteste un radar NATO.

La sfarsitul lunii martie, intr-un discurs sustinut in Parlament, ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a anuntat ca Polonia va cheltui in cursul a zece ani 140 de miliarde de zloti (33,6 miliarde de euro) pentru a-si moderniza armata si dota "fortele de descurajare".

"Noi vom dispune de un sistem de aparare aeriana propriu. Scutul nostru national, alaturi de scutul american, ale caror elemente vor fi instalate pe teritoriul nostru in 2018, va face parte din sistemul NATO", a precizat atunci ministrul.

In martie, Statele Unite au anuntat restructurarea programului scutului antiracheta, preconizand de-acum mobilizarea suplimentara a 14 interceptoare de rachete in Alaska, cu scopul de a face fata amenintarii nord-coreene. In Europa, unde este destinat sa contreze eventuale lansari din Iran, programul vizeaza mobilizarea, pana la orizontul anului 2018, a 24 de rachete de interceptare SM3-IIA in Romania si Polonia.

Moscova considera acest program o amenintare pentru securitatea sa si cere sa participe la sistem sau sa primeasca garantii ca nu este indreptat impotriva sa.

Polonia, o fosta tara comunista de aproximativ 38 de milioane de locuitori care a devenit membra NATO in 1999 si a aderat la Uniunea Europeana (UE) in 2004, trebuie sa isi modernizeze rapid armata, deoarece unele elemente ale sistemului sau de aparare dateaza din perioada sovietica.

Spre deosebire de alte tari europene, Polonia, care si-a pastrat cresterea pe parcursul crizei mondiale, a mentinut bugetul apararii la 1,95% din PIB.