Statele Unite au publicat, vineri, lista Magnitki, un document cu numele a 18 persoane nascute in Rusia si in alte 3 republici ale Comunitatii Statelor Independente ale caror active de pe teritoriul american vor fi blocate din cauza implicarii in moartea juristului rus Serghei Magnitki, informeaza AFP.

Numele celor 18 persoane, ale caror functii si ocupatii care nu au fost facute publice, au fost inscrise pe lista neagra a Departamentul Trezoreriei.

Prin lege, orice active detinute de aceste persoane sunt inghetate in Statelor Unite si orice cetatean american care intra in legaturi economice cu acestea risca sanctiuni penale.

Totodata, persoanele in cauza nu li se mai acorda viza de intrare in Statele Unite ale Americii.

Potrivit datelor Trezoreriei, cincisprezece dintre cei trecuti pe lista s-au nascut in Rusia si 2 in Cecenia. Ceilalti 3 s-au nascut in Ucraina, Azerbaijan si Uzbekistan.

Rusia a avertizat vineri ca publicarea "listei Magnitki" risca sa afecteze relatiile cu Statele Unite.

Moartea lui Magnitki a provocat o disputa intre Rusia si SUA pe tema abuzurilor in penitenciar si coruptiei. Anul trecut, SUA a aprobat "Legea Magnitki", care consta in trecerea unor oficiali rusi acuzati de incalcarea drepturilor omului pe o "lista neagra".

Drept raspuns, Rusia a adoptat o lege care interzice americanilor sa adopte copii orfani rusi.

Magnitki, auditor la o firma de avocatura, a fost arestat in 2008, dupa ce a acuzat mai multi oficiali de frauda fiscala, insa a fost el insusi ulterior acuzat de acelasi lucru. A murit in arest un an mai tarziu, la varsta de 37 de ani.

Magnitki a lucra pentru Hermitage Capital Management, cu sediul in Londra. El a descoperit, dupa propria descriere, o retea de coruptie in care erau implicati oficiali rusi din administratia fiscala, inclusiv furtul a peste 200 milioane de dolari.

Dupa ce a raportat acest lucru autoritatilor, a fost el insusi retinut, fiind suspectat, potrivit autoritatilor, ca a ajutat la evaziunea fiscala.

Bill Bowder, care conduce Hermitage Capital, a facut eforturi in SUA pentru a pune presiune pe Rusia in acest caz. Bowder era un investor important in Rusia inainte de arestarea lui Magnitki.