Armata egipteana a dat ordin medicilor sa opereze fara anestezie manifestantii raniti in timpul protestelor impotriva sa, potrivit unui extras dintr-un raport publicat vineri de cotidianul britanic The Guardian, preluat de AFP.

Acest raport asupra atrocitatilor comise de armata si de politie incepand cu 2011, efectuat la ordinul presedintelui Mohamed Morsi, arata de asemenea ca personalul medical si soldatii au atacat manifestantii in interiorul unui spital din Cairo.

Extrase din acelasi raport, care au fost publicate anterior in presa, acuzau armata de tortura si de disparitia protestatarilor in timpul revoltei impotriva regimului lui Hosni Mubarak, in 2011.

Ultimul capitol descrie tratamentul la care erau supusi manifestantii in spitalul militar Kobri el-Qoba din Cairo in mai 2012, in urma unor ample proteste impotriva puterii militare instituite dupa caderea lui Mubarak.

Un alt martor a descris cum medicii armatei si soldatii "au atacat manifestantii, lovindu-i violent si insultandu-i" in spital.

"Nu pot sa supraestimez importanta acestui raport", a declarat Heba Morayef, directoarea filialei egiptene a ONG-ului Human Rights Watch, pentru The Guardian.

"Armata a promis intotdeauna ca a luat partea manifestantilor si ca nu a tras niciun glont impotriva lor. Acest raport contine pentru prima oara o condamnare oficiala a armatei pentru responsabilitatea sa in torturi, crime si disparitii", a adaugat ea.

Presedintele egiptean Mohamed Morsi a promovat joi mai multi ofiteri la rangul de general pentru a-si arata sustinerea pentru armata, in conditiile in care situatia ramane tensionata intre liderul islamist si militari.