Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a insarcinat pe Vlad Filat cu formarea viitorului guvern, transmite Mediafax.

"In conformitate cu Constitutia Republicii Moldova, am purtat consultari cu fractiunile parlamentare, dar si cu grupuri de deputati cu scopul identificarii candidatului la functia de premier. In urma acestor discutii am luat decizia sa-l inaintez la functia de premier pe liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat", a anuntat Nicolae Timofti, citat de Jurnal de Chisinau.

Seful statului a precizat ca a luat aceasta decizie din doua motive. "In primul rand, a fost singura candidatura, inaintata de Partidul Liberal Democrat. In al doilea rand, fractiunile Partidului Democrat, Partidului Liberal, dar si grupul de deputati condus de Vadim Misin au recunoscut dreptul PLDM de a propune candidatul la functia de premier", a precizat Nicolae Timofti.

Vlad Filat are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al Parlamentului.

Intrebat ce va face daca Parlamentul nu va sustine candidatura lui Vlad Filat si daca va prezenta in mod repetat aceeasi candidatura, Nicolae Timofti a declarat: "Sa ajungem peste 15 zile. Atunci vom lua deciziile respective".

Partidul Liberal a anuntat ca nu va sustine candidatura lui Vlad Filat, iar reprezentantii Partidului Democrat au transmis ca asteapta sa fie convinsi de Vlad Filat. Opozitia comunista a boicotat consultarile si solicita alegeri parlamentare anticipate.