Coreea de Sud si aliatul sau, Statele Unite al Americii, au ridicat miercuri cu o treapta nivelul comun de alerta catalogand amenintarile Coreei de Nord drept "existentiale" dupa ce regimul de la Phenian a inceput pregatirile pentru efectuarea unor teste cu rachete balistice menite sa marcheze aniversarea fondatorului regimului comunist nord-corean, pe 15 aprilie, informeaza AFP.

Comandamentul integrat al fortelor americane si sud-coreene a ridicat miercuri nivelul de alarma de la 3 la 2, semnalamd o "amenintare existentiala", a declarat un oficial militar, sub protectia anonimatului, agentiei de presa sud-coreene Yonhap. In timp de pace, nivelul de supraveghere este 4, in timp ce nivelul 1 se aplica in timp de razboi.

Nivelul de alerta implica un anumit nivel al dispozitivelor de supraveghere si sistemelor militare de informatii, si nu punerea in stare de alerta operationala a trupelor.

Lansarea unei rachete poate avea loc "in orice moment de acum", a declarat ministrul sud-coreean pentru afaceri Externe Yun Byung-Se in fata Parlamentului de la Seul, avertizand totodata Phenianul ca o astfel de actiune ar implica noi sanctiuni din partea ONU.

Coreea de Nord a ignorat pana acum avertismentele Chinei, vecinul si aliatul sau, si a desfasurat saptamana trecuta pe coasta sa de est doua rachete Musudan, , cu o raza de actiune care poate atinge teoretic 4.000 de kilometri, respectiv capacitatea de a atinge Coreea de Sud, Japonia sau insula americana Guam.

Potrivit informatiilor militare sud-coreene, Nordul este pregatit pentru un nou test cu racheta care ar putea avea loc in jurul datei de 15 aprilie, ziua de nastere a fondatorului Republicii Populare Democrate Coreea, Kim Il Sung, decedat in 1994.

Testul ar putea coincide, de asemenea, cu vizita la Seul a secretarului de stat american, John Kerry, si a secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, programata pentru vineri.

Si Japonia a anutat miercuri ca se afla "in stare de alerta" pentru a intercepta orice racheta care ameninta arhipelagul. Cu o zi inainte, mai multe rachete Patriot au fost desfasurate in centrul orasului Tokyo si in jurul capitalei. Bateriile de interceptare ar urma sa fie, de asemenea, instalate in sud, pe Insula Okinawa.

Cotidianul oficial al regimului de la Phenian, Rodong Sinmun, a acuzat Tokyo de "aventurism militar". "Armata populara a Coreei este perfect capabila sa pulverizeze bazele militare americane, nu doar cele din Japonia insa si cele din regiunea Asia-Pacific", scrie publicatia.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-monn, aflat in vizita la Roma, a lansat un apel la calm, considerand ca nivelul tensiunilor este "foarte periculos".

  • Secretarul american al Apararii: Coreea de Nord se joaca cu focul. SUA sunt pregatite pentru orice eventualitate

Chuck Hagel, secretarul american al Apararii, a denuntat actiunile "provocatoare" ale Coreei de Nord, afirmand ca regimul de la Phenian "se joaca cu focul" si dand asigurari ca Statele Unite sunt pregatite "pentru orice eventualitate", informeaza Mediafax citand AFP.

"Prin retorica beligeranta, Coreea de Nord se joaca cu focul si nu ajuta deloc la dezamorsarea unei situatii instabile", a declarat seful Pentagonului.

"Tara noastra este pregatita sa faca fata oricarei eventualitati, oricarei actiuni pe care ar putea-o intreprinde Coreea de Nord, oricarei provocari la care ar putea recurge", a dat asigurari Hagel.

La randul sau, amiralul Samuel Locklear, comandantul fortelor americane din regiunea Pacificului, a dat asigurari ca Statele Unite pot intercepta orice racheta lansata de Coreea de Nord spre teritoriul american sau spre state aliate din Asia de Est.

In ultimele saptamani, Coreea de Nord a amenintat ca ar putea ataca Statele Unite sau Coreea de Sud. Potrivit serviciilor de spionaj, regimul de la Phenian a transferat doua rachete cu raza medie de actiune pe coasta de est. Analistii cred ca este vorba de rachete de tip Musudan, cu raza de aproximativ 4.000 de kilometri. O astfel de racheta poate ajunge pe Insula Guam (situata in Oceanul Pacific si apartinand SUA), dar nu si pe teritoriul continental al Statelor Unite.

Insa Administratia de la Washington si Guvernul de la Seul apreciaza ca este foarte probabil ca regimul stalinist de la Phenian sa efectueze un nou test balistic cu o racheta avand raza medie de actiune. Potrivit unor surse citate de CNN, Administratia Barack Obama considera ca este foarte probabil ca regimul nord-coreean sa testeze o racheta in orice moment. Conform serviciilor de spionaj americane, Coreea de Nord a finalizat deja pregatirile in vederea lansarii unei rachete.

  • UE nu va evacua, deocamdata, personalul misiunilor diplomatice europene de la Phenian

Uniunea Europeana a confirmat miercuri ca nu intentioneaza, pentru moment, evacuarea misiunilor diplomatice de la Phenian, in pofida situatiei tensionate din regiune, transmite Mediafax.

"In pofida situatiei tensionate pe care Coreea de Nord o amplifica printr-o retorica agresiva, consideram ca situatia nu justifica evacuarea sau mutarea misiunilor diplomatice ale statelor UE, nici din Coreea de Nord, nici din Coreea de Sud", a declarat purtatorul de cuvant al lui Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"In cursul diminetii, ambasada Suediei a transmis aceasta pozitie Ministerului de Externe din Coreea de Nord", a adaugat oficialul UE.

Sapte state membre UE au ambasade la Phenian - Germania, Marea Britanie, Bulgaria, Suedia, Romania, Cehia si Polonia.

Saptamana trecuta, regimul de la Phenian a avertizat ca, incepand din 10 aprilie, nu va mai putea garanta securitatea misiunilor diplomatice straine.