Presedintele Francois Hollande a afirmat miercuri ca vrea sa "eradicheze" paradisurile fiscale "din Europa si intreaga lume", anuntand masuri pentru intarirea transparentei bancilor franceze si a luptei impotriva marii delicvente economice si financiare, scrie AFP. Sau, dupa cum nota recent Deutsche Welle, "administratia Frantei anunta adoptarea unor legi anticoruptie care seamana perfect cu cele existente in Romania".

"Bancile franceze vor trebui sa prezinte public in fiecare an lista tuturor filialelor din intreaga lume, tara cu tara", a declarat Francois Hollande, in conditiile in care clasa politica din Franta este in stare de soc dupa punerea sub acuzare a fostului ministru al Bugetului Jerome Cahuzac, care detinea un cont in strainatate.

Presedintele Hollande a detaliat cele "trei mari orientari" ale planului de moralizare a vietii publice si care va face obiectul unui proiect de lege prezentat in 24 aprilie in Consiliul de Ministri.

1 Transparenta vietii publice:

  • Crearea unei "inalte autoritati", "total independente", insarcinata cu controlul declaratiilor de avere si de interes ale "membrilor guvernului, parlamentarilor, responsabililor marilor societati publice si ale conducatorilor marilor administratii".
  • Incepand de luni, declaratiile de avere vor fi facute publice pentru toti membrii guvernului.
  • Se va interzice cumulul unui mandat parlamentar cu anumite activitati profesionale, pentru a evita orice conflict de interese.

2 Intarirea luptei impotriva marii delicvente economice si financiare:

  • Crearea unui parchet financiar, cu competenta nationala, pentru a actiona in afacerile de coruptie si mare frauda fiscala.
  • Crearea unui birou central de lupta impotriva fraudei si a coruptiei.
  • Intarirea sanctiunilor in materie de frauda fiscala. Pentru alesi, interdictia realegerii temporare sau definitive dupa o condamnare.

3 Mobilizarea impotriva paradisurilor fiscale

  • Bancile vor trebui sa publice in fiecare an lista tuturor filialelor din intreaga lume, tara cu tara, natura activitatilor lor, astfel incat sa nu fie "posibila disimularea tranzactiilor financiare efectuate in paradisurile fiscale". Francois Hollande vrea ca "aceasta obligatie sa fie aplicata si la nivelul Uniunii Europene".
  • Franta va stabili o lista a paradisurilor fiscale bazata pe "realitatea informatiilor existente.
  • Promovarea unui schimb automat de informatii cu tarile externe pentru a cunoaste averile detinute de francezi.

Deutsche Welle nota recent, intr-un articol intitulat "Europa pe urmele Romaniei in combaterea coruptiei", cal "lovita puternic de afacerea Cahuzac, Administratia Frantei anunta adoptarea unor legi anticoruptie care seamana perfect cu cele existente in Romania".

Publicatia germana aminteste ca, in 14 septembrie 2011, Parlamentul a dezbatut o rezolutie initiata de Monica Macovei privitoare la "eforturile Uniunii Europene de combatere a coruptiei".

Fostul ministru roman al Justitiei propunea prin aceasta rezolutie crearea unui mecanism de combatere a coruptiei la nivelul intregii Uniuni. "Am vrut si avem pentru prima data, spunea Monica Macovei in plenul adunarii, un mecanism anticoruptie al Uniunii. (...) Avem nevoie de el pentru a iesi din criza economica, financiara si de incredere". Rezolutia care s-a bucurat de sustinerea tuturor grupurilor politice a intrunit 553 de voturi pentru, 3 voturi impotriva si 11 abtineri.

"In stadiul actual, o rezolutie adoptata in Parlamentul european nu reuseste totusi, chiar daca are sustinerea Comisiei, sa produca cu adevarat un mecanism eficient si aplicabil, dar crizele locale au, in schimb, aceasta forta de initiere. Mai ales tarile occidentale, ca Franta, nu vor da prea multa atentie acestor initiative venite din periferia Uniunii, daca nu vor fi ele insele cutremurate de scandaluri si crize de incredere. Rezolutia Macovei a reusit insa sa anticipeze un anumit curs al lucrurilor, cautand sa ofere solutii preventive", secrie Deutsche Welle, care adauga:

"Afacerea Cahuzac, care a pus la indoiala chiar temeiurile solidaritatii socialiste, a avut, intr-adevar, darul de a provoca o reactie puternica. Astazi in Franta, dar maine s-ar putea produce ceva asemanator in Spania sau in Italia. Masurile anti-coruptie se vor extinde, iar circumspectia legala va tinde sa se generalizeze. Chiar daca exigenta publica este bine-venita, asistam, in esenta, la evolutii politice profund negative, la o scadere a increderii si la o degradare a ambiantei sociale care vor duce la proliferarea normelor restrictive. Nu este deloc cea mai fericita evolutie pentru societatile europene, dar cel putin romanii nu se vor mai simti atat de stingheri".