Statele Unite nu vor dobori o racheta lansata de Coreea de Nord decat daca vor considera ca aceasta constituie o amenintare pentru aliatii lor sau pentru teritoriul american, a precizat marti comandantul fortelor americane in Asia-Pacific, amiralul Sam Locklear, citat de AFP.

"Nu ne va lua mult timp pentru a determina unde se indreapta si unde va cadea", a explicat amiralul, in fata senatorilor comisiei pentru Fortele Armate, precizand ca el nu "recomanda" doborarea unei rachete care nu constituie o amenintare.

Phenianul a amplasat pe coasta orientala doua rachete Musudan, cu o raza de actiune care poate atinge teoretic 4.000 de kilometri, respectiv capacitatea de a atinge Coreea de Sud, Japonia sau insula americana Guam.

Potrivit unui inalt oficial sud-coreean, "Nordul este aparent pregatit sa lanseze aceste rachete fara avertisment". Phenianul anuntase ca nu mai garanteaza securitatea misiunilor diplomatice incepand cu 10 aprilie, sugerand iminenta unui tir de racheta. Surse militare citate de agentia de presa Yonhap au estimat ca Nordul ar putea proceda la un tir in 15 aprilie, data aniversara a nasterii fondatorului regimului nord-coreean, Kim Il-Sung, mort in 1994.

Statele Unite dispun de radare de urmarire a traiectoriei rachetelor balistice in Japonia si la bordul distrugatoarelor din regiune, care sunt datate si cu rachete anti-racheta.

Japonia si Coreea de Sud si-au desfasurat propriile lor mijloace anti-racheta in fata acestui tir anuntat.