​La fel ca si in cazul regatelor care au existat in trecut in Peninsula Coreeana, comportamentul Coreei de Nord este definit adesea de problemele pe care le pune amplasamentul geografic in care este situata tara, conform unei explicatii video publicate de Stratfor.

Pozitionarea geografica a Coreei de NordFoto: Stratfor

Republica Populara Democrata Coreeana, sau Coreea de Nord, este situata in partea nordica a Peninsulei Coreene, in nord-estul Asiei. Ca vecini, tara are China si Rusia la Nord, Coreea de Sud in partea sudica si Japonia catre est. Principala provocare a tarii este securizarea granitelor nordice si sudice, care sunt expuse amenintarilor venite din partea vecinilor mai puternici. In partea de nord, granita este reprezentata in mare parte de muntii Hamkyong si de platoul Kaema, care ofera o bariera geografica importanta, dar nu de netrecut, iar in sud-est, muntii Taebaeck limiteaza potentialul unei invazii maritime.

Inca din timpul dinastiei Kogoryeo, bresa principala a granitei de nord a fost situata la Dandong-Sinuiju, pe raul Yalu, iar in partea de sud cursul raului Imjin-Han, care nu reprezinta o bariera geografica importanta.

Muntii Coreei de Nord detin resurse hidroenergetice importante, iar tara mai detine si alte resurse minerale, plus carbune, dar nu foarte mult teren utilizabil pentru agricultura. In conextul sau geografic, Coreea de Nord are doua mari provocari: sa isi securizeze granitele din sud si nord si sa isi mentina legitimitatea prin stimularea nationalismului, prin exploatarea relatiilor sino-ruse si prin dezvoltarea unui program nuclear. In multe moduri, actiunile Coreei de Nord sunt similare cu cele ale formelor statale care au precedat tara comunista si care, la randul lor, au fost constranse de aceleasi probleme definite de amplasarea geografica.