Un puternic seism a lovit marti o zona rurala din sudul Iranului, la 100 de kilometri de orasul Bushehr unde este construita singura centrala nucleara a tarii. Cel putin 30 de persoane au murit si peste 800 au fost ranite in urma cutremurului, potrivit unui bilant provizoriu anuntat de autoritati, transmite AFP.

Situata pe coasta Golfului Persic, instalatia nucleara nu a fost avariata de acest seism, care a avut magnitudinea de 6,1 grade potrivit Centrului de seismologie iranian, a afirmat guvernatorul provinciei Bushehr, Fereydun Hasanvand.

Cutremurul, al carui epicentru s-a situat in localitatea Kaki (12.000 de locuitori), la 89 de kilometri sud-est de orasul de coasta Bandar Bushehr, a fost resimtit in mai multe tari din Golf, potrivit martorilor.

"Pe baza ultimelor date, 30 dintre cetatenii nostri au murit", a declarat la televiziune Fereydun Hasanvand, mentionand de asemenea ca peste 800 de persoane au fost ranite in cutremur.

Seismul a avut loc la ora locala 16.22 (14.52 ora Romaniei), la o adancime de 10 kilometri, potrivit Institutului american de geofizica (USGS), care a estimat magnitudinea cutremurului la 6,3.