Marina americana a anuntat ca a pus la punct un sistem laser capabil sa neutralizeze micile vase inamice si sa doboare dronele de supraveghere, scrie AFP.

Sistemul (The Laser Weapon System, LaWS) urmeaza sa fie pus in aplicare in 2014, cu doi ani mai devreme decat se estima initial, la bordul USS Ponce, o nava de transport amfibie, a precizat luni Marina.

Amiralul Matthew Klunder, responsabil cu cercetarea navala (ONR), a afirmat ca pretul unui tir laser "de energie dirijata" ar putea fi mai mic de un dolar.

"Comparati cu sutele de mii de dolari cat costa un tir de racheta si veti descoperi meritele acestui sistem", spune amiralul, intr-un comunicat difuzat de Marina.

Laserul de inalta energie a fost testat cu succes impotriva unor tinte mobile in mare si a unei drone.

"Viitorul este aici", a spus un alt responsabil al ONR, Peter Morrision.

"Laserul este un mare pas inainte care va revolutiona razboiul modern cu energie dirijata, la fel cum a fost tunul la epoca cutitelor si a sabiiilor", a adaugat acesta.

Laserul functioneaza cu electricitate si "nu are nevoie decat de electricitate", fiind astfel mult mai putin periculos decat transportul explozibililor pe un vapor, a mai spus acesta.

Cotidianul New York Times, care a precizat ca USS Ponce va fi amplasat in Golf, noteaza insa ca Pentagonul are "de mult timp obiceiul de a umfla" performantele armelor experimentale.

Ofiteri ai Marinei au recunoscut ca prototipul de laser nu este suficient de performant pentru a dobora un avion de vanatoare sau o racheta, desi acesta este obiectivul pe termen lung, adauga cotidianul.