Un inalt oficial sud-coreean din domeniul securitatii nationale a declarat duminica, la Seul, ca nord-coreenii ar putea sa pregateasca lansarea pentru miercuri a unei rachete sau alt "act provocator", inclusiv un test nuclear, dupa ce au anuntat ca, incepand cu 10 aprilie, nu mai pot garanta securitatea diplomatilor straini din Phenian. Unii experti au vorbit chiar de faptul ca tara comunista ar putea ataca miercuri dusmanul din sud, materializandu-si astfel retorica agresiva din ultimele saptamani. Cum ar raspunde Coreea de Sud unei agresiuni din partea regimului lui Kim Jong-un?

Militari sud-coreeni, langa Paju (5 aprilie)Foto: Agerpres

La 30 martie, Coreea de Nord a anuntat ca este in "stare de razboi" cu Sudul si ca va negocia toate problemele inter-coreene pe aceasta baza, potrivit unui comunicat difuzat de agentia de presa oficiala Korean Central News Agency (KCNA). Documentul avertiza ca orice provocare militara in apropierea frontierelor terestre sau maritime dintre Coreea de Nord si de Sud va provoca "un conflict la scara larga si un razboi nuclear".

Cu o zi inainte, liderul Kim Jong-un a afirmat ca, in cazul unei provocari "nesabuite" din partea americanilor, fortele nord-coreene "trebuie sa loveasca fara mila continentul american (...), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii si Guam, si pe cele care se afla in Coreea de Sud".

Majoritatea expertilor apreciaza insa ca regimul de la Phenian nu dispune de tehnologia care sa ii permita sa lanseze rachete asupra unor tinte aflate la o distanta atat de mare, precum continentul american. Coreea de Sud este insa in raza de actiune a unora dintre rachetele nord-coreene si ar putea fi prima atacata.

Ce crede guvernul de la Seul

Duminica, un inalt oficial sud-coreean din domeniul securitatii nationale, Kim Jang-Soo, a declarat la Seul ca nord-coreenii ar putea sa pregateasca un test cu racheta sau alt "act provocator" pentru miercuri, dupa ce regimul de la Phenian a anuntat ca, incepand de la 10 aprilie, nu va mai putea garanta siguranta diplomatilor straini din Coreea de Nord. Kim Jang-Soo a adaugat ca obiectivul cel mai evident al nord-coreenilor este sa obtina concesii de la Washington si Seul.

De altfel, ministrul Apararii de la Seul, Kim Kwan-Jin, a anuntat joia trecuta ca nord-coreenii au amplasat o racheta cu raza medie pe coasta sa de est. Vineri, Coreea de Nord a transportat o a doua racheta cu raza medie de actiune pe coasta sa orientala si a ridicat-o pe un lansator mobil, a relatat agentia sud-coreeana Yonhap, citand un inalt responsabil guvernamental de la Seul.

Potrivit informatiilor detinute de Seul, ar fi vorba de rachete de tip Musudan, cu o raza de actiune de aproximativ 3.000 de kilometri, care nu au capacitatea de a lovi teritoriul continental al Statelor Unite, insa pot lovi Coreea de Sud sau Japonia.

Racheta Musudan la o parada militara

Racheta Musudan la o parada militara

Foto: Captura YouTube

Coreea de Sud se afla in raza de actiune a rachetelor nord-corene, dar si a miilor de baterii de rachete aflate in apropierea Zonei Demilitarizate (DMZ) care separa cele doua tari.

Surse militare citate de agentia de presa Yonhap au declarat ca Nordul ar putea lansa o racheta pe 15 aprilie, data la care aniverseaza nasterea fondatorului regimului comunist de la Phenian, Kim Il-Sung, care a murit in 1994.

Luni, ziarul sud-coreean "JoongAng Ilbo" a relatat ca Phenianul ar putea chiar pregati un al patrulea test nuclear subteran, informatie negata insa ulterior de oficialii din Seul. Precedentul test nuclear nord-coreean, desfasurat in februarie, a dus la inasprirea sanctiunilor internationale impotriva Coreei de Nord si la actuala stare de tensiune din Peninsula Coreeana.

Yang Moo-Jin, expert in cadrul Universitatii de Studii nord-coreene din Seul, a declarat ca, cel mai probabil, Coreea de Nord va alege sa intreprinda actiunea care va starni cel mai mare impact. "Coreea de Nord face lucruri avand in minte impactul maxim. Nu a impus inca o zona no-fly, lucru pe care il face de cate ori realizeaza un test cu racheta balistica", a afirmat expertul.

Ca urmare a cresterii tensiunii din regiune, seful Statului Major reunit al Coreei de Sud, generalul Jung Seung-jo, a anuntat duminica ca nu va onora o vizita pe care trebuia sa o efectueze la Washington, in timp ce Statele Unite au afirmat ca generalul James Thurman, comandantul-sef al trupelor sale din Coreea de Sud, si-a amanat o deplasare in capitala americana. Thurman trebuia sa depuna marturie in fata Congresului de la Washington, insa a ramas in Seul ca "masura de precautie".

Cum ar putea raspunde Sudul

Oficialii sud-coreeni au declarat de mai multe ori in ultimele saptamani ca iau in serios amenintarile Coreei de Nord, adaugand totodata ca vor raspunde "agresiv" oricarui act de agresiune din partea Phenianului. Intr-o demonstratie de forta a puterii militare, soldati sud-coreeni si americani au demarat recent o serie de exercitii comune, care includ si bombardiere invizibile americane B-2. Manevrele vor dura pana la sfarsitul acestei luni.

Din punct de vedere tehnic, cele doua Coreei sunt inca in razboi, doarece conflictul din anii '50 s-a incheiat cu

Exercitiu comun al militarilor sud-coreeni si americani

Exercitiu comun al militarilor sud-coreeni si americani

Foto: Agerpres

un armistitiu, nu cu un tratat de pace. In martie, Coreea de Nord a anuntat ca armistitiul este invalid.

Analistii cred ca, desi armata nord-coreeana are un efectiv aproape dublu fata de sud-coreeni, fortele din Coreea de Sud sunt mai bine echipate, antrenate si beneficiaza de sustinerea puterii militare impresionante a Statelor Unite.

Un fost analist CIA, Sue Mi Terry, a afirmat recent ca "un razboi total cu Coreea de Sud ar insemna sfarsitul regimului nord-coreean. Phenianul stie asta si vrea sa evite acest lucru". (citeste Ce s-ar intampla daca nord-coreeni vor ataca?)

Cum arata balanta militara in Peninsula Coreeana:

* Populatie:Coreea de Sud - 48.754.657 (Coreea de Nord - 24.457.492)

* Trupe combatante active: 655.000 (1.190.000)

* Trupe paramilitare active:4500 (189.000)

* Trupe de rezerva:4.500.000 (600.000)

* Trupe paramilitare in rezerva: 3.000.000 (5.700.000)

* Tancuri grele:2.414 (3.500)

* Tancuri usoare:0 (560)

* Transportoare blindate: 2.945 (2.500)

* Piese de artilerie:11.038 (21.000)

* Elicoptere ale armatei:457 (0)

* Elicoptere ale fortelor aeriene:49 (302)

* Submarine:23 (72)

* Nave de razboi:28 (3)

* Vase si barci de patrulare: 110 (383)

* Dragoare:10 (24)

* Nave amfibii de asalt:47 (10)

* Nave de sprijin:24 (23)

* Bombardiere:0 (80)

* Avioane de atac:462 (523)

* Aparate de recunoastere:41 (0)

* Avioane de transport:33 (217)

* Avioane de antrenament:193 (215)

* Drone:103 (0)

* Focoase nucleare: 0 (sub 10)

Efecte economice majore pentru Coreea de Sud

Actuala stare de tensiune din regiune si posibila declansare a ostilitatilor ar afecta serios economia Coreei de Sud.

Un razboi izbucnit in Peninsula Coreeana ar afecta intreaga economie globala, cele mai multe pierderi urmand sa fie inregistrate in tarile asiatice si in special de Coreea de Sud.

Potrivit Korea International Trade Association, Coreea de Sud este o parte vitala a economiei globale, reprezentand circa 3% din comertul international. Principalul partener al Coreei de Sud este China, in timp ce Japonia este al treilea. Statele Unite este cel de-al doilea partener comercial al sud-coreenilor.

Dupa aceste trei tari, cele mai importante piete de export pentru Seul sunt Hong Kong, Singapore, Vietnam, Taiwan, Indonesia si India.

Complexul de la Kaesong, inchis pentru sud-coreeni

Complexul de la Kaesong, inchis pentru sud-coreeni

Foto: Agerpres

Ziaristii precizeaza ca Samsung, care are cartierul general in Coreea de Sud, este una dintre cele mai importante companii de electronice din lume, in timp ce LG, tot o firma sud-coreeana, este un alt mare producator de electronice si electrocasnice. De asemenea, Korean Steel Industry produce mai mult de 4% din otelul realizat la nivel global.

Economistii sustin ca orice conflict care va implica Coreea de Sud ar putea sa provoace o multime de probleme economice, afectand companiile de automobile sud-corene (care ar fi nevoite sa concedieze o parte din angajati, pana ar putea gasi furnizori alternativi), firme mari de electronice din tara (Samsung), industria aeriana (din moment ce autoritatile sud-coreene au depus eforturi mari pentru a transforma tara intr-un centru aerian international) sau piata petrolului (Coreea de Sud fiind un imortator major din Orientul Mijlociu).

Coreea de Nord a crescut din nou tensiunea in zona miercurea trecuta, cand a ordonat muncitorilor si camioanelor de aprovizionare sud-coreene sa paraseasca complexul industrial inter-coreean din Kaesong. In zona activeaza 120 de firme sud-coreene, care nu mai beneficiaza de materii prime si de muncitori de schimb. Treisprezece companii sud-coreene si-au intrerupt deja activitatea la Kaesong, a anuntat duminica Ministerul Reunificarii de la Seul.

In plus, pietele financiare din Coreea de Sud au fost afectate si ele de situatia tensionata din regiune. Actiunile bursei din Seul au scazut luni la minimul ultimelor patru luni, dupa ce retorica agresiva a nord-coreenilor a determinat vanzari masive din partea investitorilor straini.

Surse: CNN, RIA Novosti, Reuters, The Military Belence 2012 (Institutul International pentru Studii Stategice)