China va deschide pentru turism, in aprilie, un arhipelag din Marea Chinei de Sud a carui suveranitate este disputata de Vietnam, a anuntat duminica presa oficiala chineza, citata de AFP.

Beijingul intentioneaza sa autorizeze inainte de vacanta de 1 Mai vizitarea insulelor Paracel, in zona carora Hanoiul a acuzat la sfarsitul lunii martie ca marinari chinezi au deschis focul asupra unor pescari vietnamezi.

O agentie de turism din Hainan (sudul extrem), citata de Xinhua, a anuntat ca este pregatita sa transporte 2.000 de pasageri intr-o croaziera in jurul arhipelagului, la "preturi destul de ridicate".

China si Vietnam isi disputa suveranitatea acestui arhipelag, precum si pe cea a insulelor Spratly. Subsolul acestor lanturi de insule ar fi bogat in hidrocarburi si se situeaza in plin centru al rutelor maritime internationale.

Incidentele sunt frecvente intre cele doua tari vecine, ale caror relatii sunt tensionate, in pofida legaturilor stranse dintre partidele comuniste aflate la putere. Hanoi sustine in principal ca sute de marinari vietnamezi au fost arestati de catre autoritatile chineze in ultimii ani.