Ministrul israelian pentru lupta impotriva programului nuclear iranian i-a indemnat duminica pe membrii comunitatii internationale sa stabileasca Teheranului un ultimatum de "cateva saptamani, o luna" pentru incetarea imbogatirii uraniului, sub pedeapsa unor lovituri militare, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

"Iranienii joaca micul lor joc si rad pana cand obtin bomba nucleara", a declarat pentru postul militar de radio Yuval Steinitz, ministrul pentru Afaceri strategice, insarcinat totodata cu serviciile de informatii, in urma esecului inregistrat sambata, in Kazahstan, la ultima runda de negocieri intre Teheran si marile puteri.

"A venit timpul sa adresam o amenintare militara Iranului sau sa ii stabilim un fel de linie rosie, un ultimatum fara echivoc din partea intregii lumi (care sa fie lansat) de catre Statele Unite si Occident", a adaugat el, evocand un termen de "cateva saptamani, o luna".

Steinitz a indemnat inca de sambata comunitatea internationala sa adopte "o pozitie mai ferma" fata de Iran, apreciind ca Teheranul se deda doar unei "mascarade de negocieri", avand drept unic obiectiv sa castige timp.

Israelul, considerat singura putere nucleara in Orientul Mijlociu, si Occidentul suspecteaza Iranul ca incearca sa produca arma atomica sub acoperirea programului sau nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte. ONU a sanctionat acest program prin masuri ce au fost consolidate unilateral printr-un embargo bancar si petrolier de catre Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite.

Dupa doua zile de negocieri intense in Kazahstan, marile puteri si Iranul nu au ajuns la vreun acord. Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene si reprezentanta acesteia la negocieri, a declarat ca pozitiile raman "foarte indepartate, pe fond" si ca nu s-a stabilit nici macar o data pentru o reuniune viitoare.

In contextul in care Israelul ameninta cu declansarea unui atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, presedintele american Barack Obama a apreciat, in martie, la "un pic mai mult de un an" perioada de care Iranul are nevoie pentru a se dota cu arma nucleara, precizand ca nu doreste, "evident", sa astepte pana in "ultimul moment".