Inspectori militari rusi vor efectua zboruri de supraveghere deasupra teritoriilor Romaniei si Ungariei, in baza Tratatului international "Cer Deschis", incepand de duminica, a anuntat Ministerul rus al Apararii, citat de RIA Novosti.

Expertii rusi vor efectua zborurile de inspectie la bordul unui Antonov An-30B (Clank), intre 7 si 13 aprilie, precizeaza ministerul rus intr-un comunicat.

Avionul rus va decola de pe Aeroportul Otopeni din Bucuresti, iar in Ungaria de la baza aeriana Kecskemet.

In timpul acestor zboruri, specialistii rusi impreuna cu cei romani si ungari vor monitoriza functionarea echipamentului de supraveghere de la bordul avionului, asa cum este prevazut in tratatul "Cer Deschis".

In paralel, in aceeasi perioada, experti americani vor efectua zboruri de inspectie in spatiul aerian al Rusiei, in conformitate cu prevederile aceluiasi tratat, a mai informat ministerul rus.

Tratatul "Cer Deschis", care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002, stabileste un regim de zboruri neinarmate de observatie aeriana deasupra teritoriilor celor 34 de state membre, pentru a promova deschiderea si transparenta fortelor si activitatilor militare. Rusia a ratificat tratatul in mai 2001, iar Romania in 1994.