Secretarul de Stat american John Kerry a deplans sambata moartea unui angajat al Departamentului de Stat, intr-unul dintre atentatele comise in cursul zilei in Afganistan, care a ucis de asemenea trei soldati americani, un civil american si mai multi civili afgani, transmite AFP.

Kerry, aflat in prezent in drum spre Turcia, a mentionat ca l-a intalnit pe diplomatul decedat saptamana trecuta la Kabul si l-a descris drept "inteligent, competent, dornic sa serveasca si profund dedicat tarii noastre".

Sase membri din cadrul NATO - trei soldati si trei civili - au fost ucisi sambata in doua atacuri produse in sudul si estul Afganistanului, aceasta fiind cea mai sangeroasa zi din ultimele opt luni pentru coalitia internationala.

Aceste pierderi, cele mai multe de la 8 iulie 2012 incoace, cand sapte soldati NATO au fost ucisi in doua incidente separate, tot in estul si sudul tarii, survin cu o zi inainte de sosirea generalului Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme din SUA, pentru o vizita surpriza in Afganistan.

Atacul cel mai sangeros de sambata s-a produs in provincia Zabul, o zona instabila situata in sudul Afganistanului. "Trei membri ISAF (forta armata a NATO in aceasta tara. n.r.) si doi civili ce lucrau pentru coalitia internationala au murit intr-un atac cu bomba artizanala", a anuntat ISAF intr-un comunicat.

Un purtator de cuvant al ISAF a declarat prin telefon pentru AFP ca atacul respectiv a fost comis cu ajutorul unei masini capcana.

Un al doilea atac al insurgentilor, de data aceasta in estul Afganistanului, a provocat moartea unui civil american, a informat armata americana intr-un comunicat, fara a face alte precizari.

Atentatul din Zabul a fost revendicat de talibani, care au relatat pe site-ul lor de internet Voice of Jihad (Vocea Jihadului) despre un "atac fructuos al unui martir" produs in timp ce "guvernatorul provinciei se apropia de o adunare de invadatori straini, pentru a vizita un spital nou construit".

Potrivit unui oficial local care a dorit sa vorbeasca sub anonimat, "o masina incarcata cu explozibili a explodat sambata dimineata in districtul Qalat (capitala provinciei Zabul), la trecerea unui convoi NATO", facand "un numar important de victime".

La Zabul sunt stationati soldati romani si americani, potrivit site-ului ISAF.