Un numar de 25 de persoane au fost ucise si 60 au fost ranite, sambata, intr-un atentat comis in timpul unui miting electoral desfasurat in orasul irakian Baqubah, la nord de capitala Bagdad, cu exact doua saptamani inainte de un scrutin regional, a carui campanie este marcata de o revenire a violentelor, relateaza AFP.

In acest context distinct de campanie electorala, atacul comis la Baqubah (60 kilometri nord de Bagdad) readuce in discutie problema capacitatii fortelor irakiene de a asigura securitatea in tara, la 10 ani de la invadarea sa si inlaturarea brusca a regimului lui Saddam Hussein.

Atentatul a vizat un miting electoral in aer liber al lui Mouthanna Ahmed Abdelwahid, desfasurat la pranz.

O grenada a fost lansata in multimea alcatuita din echipa de campanie a candidatului. Un atacator sinucigas a detonat apoi explozibilul pe care il avea fixat in jurul trupului.

Candidatul a scapat cu viata, insa 25 de persoane au murit si alte 60 au fost ranite, potrivit unui ofiter de politie si unei surse medicale din cadrul spitalului din Baqubah.

Provincia Diyala, a carei capitala este Baqubah, este una dintre cele mai violente din Irak. Potrivit ONG-ului britanic Iraq Body Count, 560 de persoane au fost ucise in atentate anul trecut.

Mai mult, in aceasta campanie pentru alegerile ce se vor desfasura in fiecare provincie la 20 aprilie, 12 candidati au fost asasinati de la inceputul acestui an, iar in martie 271 de persoane au fost ucise in urma violentelor, fiind luna cu cele mai multe victime inregistrate din august 2012 si pana in prezent.

Provincia Diyala, precum si orasele si imprejurimile capitalei Bagdad, Kirkuk si Mosul, in nordul tarii, continua sa fie in fiecare zi zguduite de atentate, comise in mare parte de insurgentii sunniti, intre care si ramura Al-Qaida in Irak.

Atentatul de la Baqubah n-a fost revendicat, insa militantii gruparilor extremiste sunt de obicei autorii atacurilor impotriva fortelor de securitate, a siitilor sau a oficialilor politici.