Fostul lider cubanez Fidel Castro a avertizat Coreea de Nord, intr-un articol, sa nu inceapa un razboi, si a descris tensiunile din Peninsula Coreeana drept "cele mai serioase riscuri" de holocaust nuclear de la criza rachetelor cubaneze din 1962, relateaza Reuters.

Fidel Castro, cu cartile saleFoto: Agerpres

Precizand ca vorbeste in calitate de prieten, Castro scrie, intr-un editorial in presa de stat cubaneza, ca Phenianul si-a demonstrat dezvoltarea tehnologica si ca acum este timpul sa isi aminteasca de indatoririle pe care le are fata de alte tari.

In ultimii ani, Fidel Castro a devenit un activit anti-nuclear.

"Republica Democrata Coreeana a fost mereu prietenoasa cu Cuba, asa cum Cuba a fost si continua sa fie cu ea. Acum ca si-a demonstrat progresele tehnice si stiintifice, ii amintim de indatoririle fata de alte tari care i-au fost prieteni buni si ca nu ar fi corect sa uite ca un astfel de razboi ar afecta intr-un mod deosebit peste 70% din populatia lumii", a declarat fostul lider, in varsta de 86 de ani, care a instaurat regimul comunist dupa ce a ajuns la putere in 1959.

Castro numeste actuala situatie din peninsula "incredibila si absurda", spunand ca reprezinta "una dintre cele mai serioase riscuri de razboi nuclear de la Criza din Octombrie (Criza rachetelor), in urma cu 50 de ani.

SUA si Uniunea Sovietica au fost pe punctul de a intra in razboi pe tema amplasarii rachetelor nucleara sovietice in Cuba, la 144 km sud de Florida. La un moment dat, Castro i-a scris o scrisoare liderului sovietic Nikita Hrusciov indemnand un atac nuclear asupra SUA, crezand ca SUA urmeaza sa invadeze Cuba.

Hrusciov si J.F. Kennedy au ajuns insa la un acord si Uniunea Sovietica si-a retras rachetele.

Fidel Castro s-a retras in 2008, fiind urmat la putere de fratele sau, Raul Castro.