Un eventual tir de racheta nord-coreean nu va constitui o surpriza pentru Washington, a afirmat vineri purtatorul de cuvant al Casei Albe, dupa amplasarea de catre regimul de la Phenian a doua rachete balistice pe coasta de est a tarii, transmite AFP.

"Nu am fi surprinsi sa ii vedem actionand in acest fel", a declarat Jay Carney, mentionand faptul ca aceasta tara a mai efectuat astfel de tiruri in trecut.

In cursul conferintei sale de presa cotidiene, purtatorul de cuvant al Casei Albe a reiterat apelul Statelor Unite catre autoritatile nord-coreene pentru ca acestea "sa puna capat provocarilor".

De altfel, si Pentagonul a transmis vineri Coreei de Nord ca "orice actiune provocatoare suplimentara va fi regretabila", dupa ce Phenianul a amplasat doua rachete cu raza medie de actiune la frontiera estica a tarii.

"Testele cu racheta in afara reglementarilor internationale ar fi o noua provocare. Nord-coreenii trebuie sa aplice reglementarile internationale si sa isi respecte angajamentele", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little.

Coreea de Nord a instalat o a doua racheta cu raza medie pe coasta sa de est si a ridicat-o pe un lansator mobil, alimentand temerile privind o lansare iminenta.

Rachetele in cauza - de tip Musudan - au fost prezentate in public pentru prima data cu ocazia unei defilari militare in octombrie 2010. Ele ar ar avea teoretic o raza de actiune de 3.000 de kilometri, respectiv capacitatea de a atinge Coreea de Sud si Japonia.

O astfel de racheta poate atinge tinte si la 4.000 de kilometri in cazul unei incarcaturi usoare si poate deci, teoretic, sa loveasca insula Guam din Pacific - situata la 3.380 km de Coreea de Nord - unde se afla importante baze militare americane, cu 6.000 de soldati.

In noaptea de miercuri spre joi, Statul General Major al armatei nord-coreene a informat oficial administratia de la Washington ca americanii vor fi tinta unei lovituri nucleare.

Surse militare citate de agentia sud-coreeana de presa Yonhap au afirmat joi ca Nordul ar putea lansa o racheta pe 15 aprilie, data la care aniverseaza nasterea fondatorului regimului comunist de la Phenian, Kim Il-Sung, care a murit in 1994.

Regimul nord-coreean a avertizat de asemenea, vineri, ca nu poate garanta securitatea ambasadelor straine de la Phenian incepand cu 10 aprilie, in caz de conflict, si a sugerat evacuarea personalului din reprezentantele diplomatice.

Surse de la Bruxelles au declarat vineri pentru AFP ca diplomatii celor sapte tari ale Uniunii Europene reprezentante la nivel de ambasada la Phenian sunt "in contact permanent" intre ei pentru a "evalua situatia".

Din cele 27 de tari ale UE, doar Germania, Marea Britanie, Bulgaria, Suedia, Romania, Republica Ceha si Polonia au ambasade la Phenian. Alte tari, precum Franta, au un reprezentant. "Misiunile diplomatice de acolo sunt in contact permanent pentru a evalua situatia", a precizat o sursa europeana.

O reuniune dedicata Coreii de Nord este programata, luni dimineata, la Bruxelles intre ambasadorii celor 27 de tari din UE, potrivit aceleiasi surse.

De asemenea, sefii de misiune ai UE intentioneaza sa se reuneasca sambata la Phenian pentru a-si "examina pozitiile" si a decide asupra necesitatii de a retrage sau a grupa personalul diplomatic, conform unui diplomat.

Uniunea Europeana nu are o delegatie in Coreea de Nord, dar "urmareste evolutia evenimentelor prin intermediul birourilor sale din Beijing si Seul", a notat sursa europeana. "Suntem de asemenea in contact cu partenerii nostri internationali, in special Coreea de Sud, China, Japonia si SUA", a adaugat aceasta.