​Un razboi izbucnit in Peninsula Coreeana ar afecta intreaga economie globala, cele mai multe pierderi urmand sa fie inregistrate in tarile asiatice, potrivit unui material realizat de "The Christian Science Monitor" si preluat de Yahoo!News. Economia Statelor Unite ar rezista unui eventual conflict, insa cea sud-coreeana ar fi puternic afectata. De asemenea, unii economisti se tem ca ostilitatiile vor determina schimbari pe termen lung in comertul international.

Militari sud-coreeni, langa Paju (5 aprilie)Foto: Agerpres

Ziaristii precizeaza ca Samsung, care are cartierul general in Coreea de Sud, este una dintre cele mai importante companii de electronice din lume, in timp ce LG, tot o firma sud-coreeana, este un alt mare producator de electronice si electrocasnice. De asemenea, Korean Steel Industry produce mai mult de 4% din otelul realizat la nivel global.

Ce s-ar intampla daca retorica agresiva din Peninsula Coreeana scapa de sub control si duce la izbucnirea unui conflict?

Pe termen scurt

Economistii sustin ca orice conflict care va implica Coreea de Sud ar putea, pe termen scurt, sa provoace o multime de probleme economice.

* Companiile de automobile ar fi nevoite sa concedieze o parte din angajati, pana ar putea gasi furnizori alternativi.

* Firme mari de electronice, precum Apple, ar putea avea probleme majore in acoperirea comenzilor.

* Industria aeriana va fi afectata, la fel si pietele petrolului, care ar putea inregistra scaderi.

Pe termen lung

Analistii sunt de parere ca nu este exclusa o diminuare a comertului international, in contextul in care companiile isi vor reconsidera modul de operare.

"Acest lucru ar provoca turbulente mari. In afara de problema imediata a inlocuirii furnizorilor, ar putea face ca firmele sa reconsidere politica de folosire a furnizorilor care sunt atat de departe", a declarat Gary Haufbauer, senior fellow la think-tankul Peterson Institute for International Economics din Washington.

Expertul crede ca, daca starea de tensiune din Peninsula Coreeana va creste, unele companii ar putea sa decida pastrarea productiei mai aproape de Statele Unite, iar Mexicul este o varianta. "Companiile ar putea fi dispuse sa plateasca un pic mai mult pentru o ruta sigura in locul uneia mai ieftine", a afirmat Haufbauer.

Chiar si un conflict relativ minor ar provoca turbulente la nivel economic: "Creeaza nervozitate si ingrijorare, iar lucrul acesta este rau pentru afaceri".

Potrivit Korea International Trade Association, Coreea de Sud este o parte vitala a economiei globale, reprezentand circa 3% din comertul international. Principalul partener al Coreei de Sud este China, in timp ce Japonia este al treilea. Statele Unite este cel de-al doilea partener comercial al sud-coreenilor.

Dupa aceste trei tari, cele mai importante piete de export pentru Seul sunt Hong Kong, Singapore, Vietnam, Taiwan, Indonesia si India.

"Efectul negativ al oricei turbulente ar fi destul de mare pentru restul Asiei. Acesta ar fi o mare problema", a afirmat Michael Smitka, profesor de economie la Washington and Lee University in Lexington (Virginia).

Efectul razboiului pentru SUA

Pentru Statele Unite, impactul ar putea sa nu fie la fel de mare. Coreea de Sud este, din punct de vedere al marimii, cel de-al saptelea partener comercial al SUA, schimburile dintre ele cifrandu-se la circa 100 de miliarde anual. Acesta este un nivel al schimburilor similar cu cel dintre Statele Unite si Marea Britanie, insa la jumatate cat cel dintre SUA si Japonia.

Potrivit US Census Bureau, Statele Unite exporta lunar produse in valoare de 3.5 miliarde de dolari catre Coreea de Sud si importa de la sud-coreeni bunuri de 5 miliarde de dolari pe luna.

"Un conflict in Coreea nu este un dezastru pentru Statele Unite. Nu ne va impinge in recesiune", a afirmat Nariman Behravesh, economis-sef la IHS Global Insight in Lexington (Massachusets).

Mai degraba, unii economisti cred ca problemele aparute ar fi similare cu cele intampinate de Japonia dupa cutremurul, valul tsunami si dezastrul de la centrala nucleara Fukushima. Atunci, mai multi furnizori de piese auto niponi au fost inchisi, provocand intarzieri in industria auto americana.

Profesorul Michael Smitka s-a declarat insa ingrijorat ca, de aceasta data, lucrurile ar putea fi mult mai grave, in contextul in care, sustine el, aproape 30% din produsele provenite din Coreea de Sud ar fi foarte dificil de inlocuit. Smitka a dat ca exemplu companiile sud-coreene specializate in ventilatoare necesare in unitatile de aer conditionat din masini. "Sunt foarte atent realizate si ar putea exista intarzieri" in cazul unui conflict, crede Smitka, subliniind faptul ca, in ultimii ani, Coreea de Sud "a devenit un concurent puternic pentru Japonia si Statele Unite in ceea ce privesc produsele ce necesita abilitati tehnologice avansate".

Profesorul american a estimat ca un conflict in Penisnula Coreeana ar putea duce la inchiderea industriei auto

Samsung va fi afectata de un eventual conflict

Samsung va fi afectata de un eventual conflict

Foto: Agerpres

americane pentru cateva saptamani, de vreme ce fiecare companie din domeniu foloseste produse realizate in Coreea de Sud.

Situatia ar putea fi identica si in cazul multor firme electronice, care ar fi afectate de lipsa produselor de inalta calitate si valoare.

Fred Dickson, un oficial al companiei D.A. Davidson & Co. din Lake Oswego (Oregon), a afirmat ca problemele cele mai mari ar putea fi resimtite de Apple, care se bazeaza pe piesele realizate de Samsung pentru iPhone, dand ca exemplu memoria flash sau procesorul pentru aplicatii. Publicatia "The Economist" a estimat ca piesele Samsung reprezinta circa 26% din costul unui iPhone.

“Daca as fi Apple, as fi ingrijorat", a spus Dickson.

Analistii cred, de asemenea, ca industria aeriana ar fi afectata, din moment ce autoritatile sud-coreene au depus eforturi mari pentru a transforma tara intr-un centru aerian international. "Toate acestea se vor opri imediat" in caz de conflict, a afirmat Gary Haufbauer, de la Peterson Institute for International Economics.

Printre efectele resimtite la nivel global s-ar numara si scaderea pretului la petrol, Coreea de Sud fiind un importator major din Orientul Mijlociu. William Martel, profesor asociat la studii de securitate internationala la Fletcher School din cadrul Tufts University in Medford (Massachusets), a vorbit si el de faptul ca pietele de energie la nivel global vor fi afectate de un razboi coreean.

Martel a afirmat ca, desi costurile unui conflict in Peninsula Coreeana ar fi mari, economia SUA este suficient de puternica pentru a rezista: "Nu ne va distruge. Va fi semnificativ, dar nu ne va modifica modul de viata. In cazul Coreei de Sud insa, nu vad niciun mijloc sa scape nevatamata".