Deputatii de la Chisinau s-au certat vineri din cauza judecatorilor Curtii Constitutionale care detin si cetatenia Romaniei, dupa ce opozitia comunista i-a acuzat pe acestia ca, prin juramant, sunt obligati sa fie devotati statului roman, transmite Agerpres.

Cearta a inceput in momentul examinarii candidaturii lui Aurel Baiesu in functia de judecator la Curtea Constitutionala. La solicitarea comunistilor, acesta a confirmat ca detine si cetatenia romana.

El insa a declarat ca nu exista nicio incompatibilitate intre juramantul depus la redobandirea cetateniei romane si cel de judecator la Curtea Constitutionala si ca in activitatea sa se va conduce de prevederile legislatiei Republicii Moldova.

Partidul Comunistilor a parasit sedinta in momentul votarii candidaturii acestuia. "Nu am putut fi prezenti la aceasta batjocura fata de Constitutia tarii si fata de Republica Moldova. Ce inseamna asta, din cei sase membri ai Curtii Constitutionale, cinci detin si cetatenia Romaniei? Nu intelegem ale cui interese vor fi asigurate de aceasta Curte Constitutionala", a declarat liderul comunistilor, Vladimir Voronin.

Parlamentul de la Chisinau a finalizat vineri procedura de numire a judecatorilor la Curtea Constitutionala, dupa ce aceasta institutie a fost timp de o luna nefunctionala, pentru ca legislativul nu desemnase doi judecatori. Alti doi judecatori au fost numiti in luna februarie, iar mandatele celorlalti doi expira peste cativa ani.

Partidul Comunistilor sustine ca cinci judecatori detin si cetatenia Romaniei, dar doar patru dintre acestia au declarat in public acest fapt. Unul dintre ei este fostul deputat roman Tudor Pantaru. Altul este presedintele Curtii, Alexandru Tanase, care in 2009 a castigat si un proces la CEDO impotriva Republicii Moldova in baza unei legi existente atunci care interzicea detinerea dublei cetatenii pentru unele categorii de functionari.

Legislatia Republicii Moldova permite detinerea dublei cetatenii, dar in 2008 fosta guvernare comunista a interzis acest drept unor categorii de functionari. Restrictiile respective au fost anulate dupa anul 2009.