Scandal in parlamentul de la Chisinau din cauza judecatorilor Curtii Constitutionale care detin si cetatenia romana
Cearta a inceput in momentul examinarii candidaturii lui Aurel Baiesu in functia de judecator la Curtea Constitutionala. La solicitarea comunistilor, acesta a confirmat ca detine si cetatenia romana.
El insa a declarat ca nu exista nicio incompatibilitate intre juramantul depus la redobandirea cetateniei romane si cel de judecator la Curtea Constitutionala si ca in activitatea sa se va conduce de prevederile legislatiei Republicii Moldova.
Partidul Comunistilor a parasit sedinta in momentul votarii candidaturii acestuia. "Nu am putut fi prezenti la aceasta batjocura fata de Constitutia tarii si fata de Republica Moldova. Ce inseamna asta, din cei sase membri ai Curtii Constitutionale, cinci detin si cetatenia Romaniei? Nu intelegem ale cui interese vor fi asigurate de aceasta Curte Constitutionala", a declarat liderul comunistilor, Vladimir Voronin.
Parlamentul de la Chisinau a finalizat vineri procedura de numire a judecatorilor la Curtea Constitutionala, dupa ce aceasta institutie a fost timp de o luna nefunctionala, pentru ca legislativul nu desemnase doi judecatori. Alti doi judecatori au fost numiti in luna februarie, iar mandatele celorlalti doi expira peste cativa ani.
Partidul Comunistilor sustine ca cinci judecatori detin si cetatenia Romaniei, dar doar patru dintre acestia au declarat in public acest fapt. Unul dintre ei este fostul deputat roman Tudor Pantaru. Altul este presedintele Curtii, Alexandru Tanase, care in 2009 a castigat si un proces la CEDO impotriva Republicii Moldova in baza unei legi existente atunci care interzicea detinerea dublei cetatenii pentru unele categorii de functionari.
Legislatia Republicii Moldova permite detinerea dublei cetatenii, dar in 2008 fosta guvernare comunista a interzis acest drept unor categorii de functionari. Restrictiile respective au fost anulate dupa anul 2009.

Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
Fixed.