Coreea de Nord a sugerat evacuarea ambasadelor straine, dupa ce s-a declarat incapabila sa garanteze securitatea acestora incepand cu 10 aprilie.

UPDATE Ministerul de Afaceri Externe din Romania a confirmat ca i-a fost comunicata "recomandarea de a avea in vedere posibilitatea evacuarii personalului ambasadelor, pe fondul cresterii tensiunilor din zona" si analizeaza optiunile. MAE recomanda romanilor sa evite orice deplasare pe teritoriul Coreei de Nord.

Comunicatul MAE:

  • Ministerul Afacerilor Externe al RPD Coreene a convocat, la 5 aprilie 2013, reprezentantii misiunilor diplomatice acreditate la Phenian. Cu aceasta ocazie, le-a fost comunicata recomandarea de a avea in vedere posibilitatea evacuarii personalului ambasadelor, pe fondul cresterii tensiunilor din zona.
  • MAE al Romaniei analizeaza optiunile valabile in astfel de situatii, in vederea asigurarii deplinei securitati a cetatenilor romani de la Ambasada Romaniei la Phenian, pe baza procedurilor si reglementarilor in vigoare.
  • MAE se afla in permanent contact cu partenerii din UE si NATO, pentru a stabili, in comun, conduita generala in perioada urmatoare.
  • Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite orice deplasare pe teritoriul Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), intrucat, la acest moment, starea de securitate este instabila.
  • MAE reafirma necesitatea gasirii unor solutii care sa conduca la detensionarea actualei situatii din Peninsula Coreeana. Totodata, MAE reafirma necesitatea respectarii rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si solicita ferm autoritatilor de la Phenian sa se abtina de la orice actiune care afecteaza pacea si securitatea in regiunea Asiei de Nord-Est.

Phenianul a propus vineri Rusiei sa ia in calcul aceasta optiune, a declarat purtatorul de cuvant al ambasadei ruse din Phenian, citat de AFP.

"Discursul guvernului nord-coreean este ca incepand cu 10 aprilie va fi incapabil sa garanteze securitatea ambasadelor si organizatiilor internationale in tara, in eventualitatea unui conflict", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului de externe britanic.

"Un reprezentant al ministerului nord-coreean al Afacerilor externe a propus in 5 aprilie partii ruse sa examineze chestiunea evacuarii colaboratorilor ambasadei ruse", a spus si purtatorul de cuvant al ambasadei ruse, Denis Samsonov.

Diplomatul a adaugat ca Rusia a primit aceasta propunere "la ca si celelalte ambasade din Phenian, tinand cont de agravarea situatiei din peninsula coreeana".

"Rusia a luat act de aceasta decizie si pentru moment suntem la stadiul luarii deciziilor", a adaugat Samsonov, care a adaugat insa ca nu este vorba "de nimic extraordinar, ambasada lucreaza ca de obicei".

"Pot sa va asigur ca situatia este in acest moment absolut calma la Phenian. Nu se observa nicio tensiune. Este o zi libera care nu prevesteste nimic extraordinar", a concluzionat diplomatul.

"Sefii misiunilor de la Phenian se vor reuni sambata pentru a adopta o pozitie comuna si actiuni comune", a anuntat si Ministerul bulgar de Externe, potrivit caruia Coreea de Nord a convocat reprezentantii tuturor ambasadelor straine pentru a le oferi asistenta daca doresc evacuarea misiunilor.

Coreea de Nord a transportat o a doua racheta cu raza medie de actiune pe coasta estica si a plasat-o pe un lansator mobil, afirma agentia sud-coreeana Yonhap, alimentand temerile legate de un tir iminent care ar agrava o situatie deja exploziva.