Statele Unite amplaseaza un radar de aparare antirachete balistice pentru a detecta din Pacific eventualele lansari de rachete nord-coreene, a anuntat marti un oficial al Pentagonului, citat de AFP.

Acest radar in banda X (frecventa 8-12 gigahertzi), amplasat pe o platforma semi-submersibila, ar urma sa se pozitioneze la est de Japonia si va fi in masura sa detecteze orice lansare si sa urmareasca traiectoria tuturor rachetelor lansate din Coreea.

Manevra a fost calificata drept una de "rutina" de acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

El preciza ca amplasarea distrugatorului antiracheta USS McCain este legata de criza care agita peninsula coreeana.

In ceea ce pare o diplomatie a fortei, Statele Unite si-au multiplicat in ultimele zile anunturile legate de manevrele de echipamente militare.

Pentagonul a anuntat astfel public zborurile de bombardiere B-52 si bombardiere invizibile B-2 deasupra teritoriului sud-coreean precum si trimiterea de la baza Osan in Coreea de Sud a doua avioane F-22 Raptor, cele mai avansate avioane de vanatoare invizibile din arsenalul american.

Aceste doua aparate nu vor participa insa la exercitiul anual "Foal Eagle" americano-sud-coreean, care vor dura pana in 30 aprilie.

Desi Coreea de Nord isi multiplica in fiecare zi declaratiile belicoase, anuntand marti ca va reporni un reactor nuclear oprit in 2007, Casa Alba a anuntat luni ca aceasta "retorica" nu a fost insotita de niciun gest care sa anunte o actiune militara de amploare.

Site-ul fortelor americane din Coreea - unde stationeaza 28.500 militari americani - era de altfel inaccesibil marti dimineata. Pentagonul nu a precizat niciun motiv.