Partidul de extrema-dreapta Zori Aurii din Grecia, impulsionat de succesul meteoric la nivel national, intentioneaza sa se extinda si in strainatate, "oriunde sunt greci", si a inceput deja sa-si deschida birouri in Germania, Australia, Canada si SUA, membrii sai avand, potrivit unui specialist, intalniri "regulate" cu neo-nazisti din diverse tari, printre care Italia si Romania, relateaza luni publicatia britanica The Guardian, citata de Agerpres.

Initiativa acestei grupari extremiste, care s-a infiintat in anii 1980, survine in contextul temerilor ca actioneaza pe baza promisiunii sale de a "crea celule in fiecare colt al lumii".

Dorinta de extindere internationala vine dupa ce sondaje au aratat ca Zori Aurii si-a consolidat pozitia de a treia forta politica din Grecia, avand cel mai rapid ritm de dezvoltare. Dupa ce anul trecut a intrat in parlament obtinand 18 locuri, ultranationalistii sunt cotati acum cu un procent de 11,5% intr-un sondaj recent realizat de institutul Public Issue.

Gruparea - al carei logo seamana cu svastica si ai carei membri sunt inclinati sa foloseasca salutul nazist - s-a intarit tot mai mult, promovandu-se drept singura forta dispusa sa se opune "sistemului putred". In contextul zvonurilor ca ar fi sustinut de proprietari de nave bogati, partidul a reusit sa-si deschida filiale in intreaga Grecie, noteaza publicatia britanica.

Formatiunea se concentreaza acum pe extinderea internationala, existand informatii ca luna trecuta si-a deschis un birou in Germania si ca intentioneaza sa-si creeze filiale si in Australia.

Zorii Aurii spera sa profite de nemultumirea si furia resimtite de grecii din strainatate, in cei trei ani de cand tara lor, puternic indatorata, a intrat in criza.

Partidul "nu vrea doar sa devina polul central al unei aliante pan-europene a neo-nazistilor, chiar daca in public neaga acest lucru cu tarie. Vrea sa isi extinda influenta in intreaga lume", a declarat Dmitris Psarras, autorul unei carti despre istoria acestei organizatii. El a mai spus ca membri ai partidului se intalnesc regulat cu neonazisti din Germania, Italia si Romania, potrivit The Guardian.

Ca parte a eforturilor de raspandire internationala, Zori Aurii s-a concentrat de asemenea asupra Statelor Unite, un magnet pentru imigranti de generatii, si a Canadei, care a atras zeci de mii de greci dupa razboiul civil devastator din 1946-1949 din Grecia.