Rusia o acuza pe Victoria Nuland, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, de ingerinta in afacerile interne ruse, dupa ce aceasta a comparat recentele inspectii la sediile ONG-urilor ruse cu o "vanatoare de vrajitoare", informeaza Mediafax citand AFP.

Victoria Nuland a declarat de curand ca Washingtonul va continua sa sustina organizatii nonguvernamentale ruse pentru apararea drepturilor omului. "Controalele efectuate la ONG-uri par a fi menite sa submineze activitatile importante ale societatii civile din intreaga tara", afirmase Nuland. "Amploarea controalelor ne ingrijoreaza si ne sugereaza ca este vorba despre un fel de vanatoare de vrajitoare", a adaugat ea.

"Comentariile Victoriei Nuland, care a comparat inspectiile de rutina la sediile ONG-urilor cu o 'vanatoare de vrajitoare' nu pot fi considerate decat cinism si provocari", a reactionat Aleksandr Lukacevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

"Faptul ca Victoria Nuland a insistat ca Washingtonul va continua sa sustina organizatii ruse pentru apararea drepturilor omului reprezinta o ingerinta directa in afacerile noastre interne", a subliniat oficialul rus.

Autoritatile ruse au initiat saptamana trecuta o serie de inspectii la ONG-uri, inclusiv la organizatia pentru drepturile omului Memorial si la filiala rusa a Amnesty International. Controalele au fost efectuate in virtutea unei legi de la sfarsitul anului 2012 prin care ONG-urile ruse care beneficiaza de finantare din strainatate sunt obligate sa se inscrie intr-un registru al "agentilor straini".