Vicepremierul sarb Aleksandar Vucic a cerut sambata Uniunii Europene si comunitatii internationale sa nu permita ca tara lui sa fie "umilita si distrusa" in dialogul privind normalizarea relatiilor cu Kosovo, reactie ce survine inaintea unei noi reuniuni intre premierii sarb si kosovar, ce va avea loc pe data de 2 aprilie la Bruxelles, informeaza Agerpres citand AFP.

"Vom face compromisuri, pentru ca este ceva important pentru viitorul Serbiei, dar aceste compromisuri au limite.

Din acest motiv, cerem Uniunii Europe, Statelor Unite, Rusiei, dar si celorlalti actori internationali, sa lase clar sa se inteleaga ca nu vor permite umilirea si distrugerea Serbiei", a afirmat oficialul sarb in fata presei.

"Vom cere sa nu se solicite Serbiei sa accepte propria sa distrugere", a adaugat Vucic, sugerand astfel ca UE favorizeaza Pristina la negocieri.

Premierii sarb si kosovar, Ivica Dacic si Hashim Thaci, s-au intalnit de sapte ori la Bruxelles de la initierea dialogului in luna octombrie 2012 si au semnat, in luna decembrie, un acord ce solutioneaza problema punctelor de trecere intre Serbia si Kosovo, care vor fi gestionate in comun.

De asemenea, Belgradul si Pristina au desemnat "ofiteri de legatura" care vor fi detasati in cadrul misiunilor UE din cele doua capitale.

Problema cea mai spinoasa in relatiile dintre Belgrad si Pristina ramane sprijinul acordat de Serbia conationalilor sai din nordul Kosovo, unde acestia sunt majoritari, controland in aceasta regiune, care practic scapa de sub controlul kosovarilor, institutii precum scoli si tribunale.

Serbia cere constituirea unei asociatii a municipalitatilor majoritar sarbe, care sa dispuna de organe de 'putere executiva' pentru domeniile securitatii, politiei si justitiei, ceea ce Pristina refuza.

Belgradul mai solicita si o larga autonomie pentru cei 40.000 de sarbi care traiesc in nordul Kosovo, dar si pentru ceilalti 80.000 din enclavele imprastiate in sudul fostei sale provincii, care si-a proclamat unilateral independenta in anul 2008.

"Ceea ce am obtinut (ca propunere) de la Bruxelles in urma cu doua saptamani nu este demn de respectul si nici de consideratia" noastra, a subliniat vicepremierul sarb. "Nu putem sa abordam solutionarea problemelor tehnice fara sa le rezolvam pe cele esentiale, si anume fortele de politie, prezenta trupelor de securitate kosovare in anumite zone si justitia", a continuat el.

Intalnirea de pe 2 aprilie este considerata o "reuniune pentru concluzii", iar un acord ar spori considerabil sansele Serbiei de a obtine inceperea negocierilor de aderare la UE la Consiliul European din luna iunie. Uniunea Europeana a acordat anul trecut Serbiei statutul de tara candidata, dar ii conditioneaza inceperea negocierilor de aderare de normalizarea relatiilor cu Kosovo, chiar daca nu ii va recunoaste independenta. "Serbia nu mai are timp sa astepte intr-un conflict inghetat", a concis vicepremierul sarb.