Pentagonul promite demonstratii suplimentare a tehnologii militare avansate detinute de SUA, in cadrul manevrelor comune cu Coreea de Sud, dupa ce zborurile de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2 desfasurate joi au starnit reactii puternice din partea Phenianului, scrie Wall Street Journal.

Potrivit publicatiei americane, oficialii din Pentagon au refuzat sa detalieze pasii urmatori, invocand probleme de securitate.

La inceputul lunii martie, Statele Unite au trimis in zona si bombardiere de tip B-52.

Reactia SUA vine pe fundalul unui schimb de amenintari din ce in ce mai intens cu Coreea de Nord, in timp ce Rusia si China au facut apel la calm.

Sambata, Coreea de Nord a anuntat ca este in "stare de razboi" cu Sudul si ca va negocia toate problemele inter-coreene pe aceasta baza, transmite AFP, citand un comunicat difuzat de agentia de presa oficiala Korean Central News Agency (KCNA).

Totodata, potrivit sursei citate, regimul de la Phenian a amenintat ca va inchide parcul industrial inter-coreean de la Kaesong (in zona de granita), simbol al cooperarii intre cele doua state vecine.

Desi din punct de vedere tehnic peninsula se afla in stare de razboi de 60 de ani, oficialii americani incearca sa descurajeze regimul de la Phenian sa recurga la miscari nechibzuite. In acelasi timp, Washingtonul incearca sa isi asigure aliatii ca, in caz de necesitate, isi poate folosi forta pentru a-i apara.

Exercitiile comune SUA-Coreea de Sud sunt programate sa dureze aproximativ 45 de zile, astfel incat vor avea loc noi demonstratii de putere. "Statele Unite vor continua sa prezinte capacitati militare avansate pe parcursul acestor exercitii", a declarat un oficial de la Pentagon.

Desi exercitiile cu bombardiere americane risca sa provoace Nordul, oficialii americani cred ca exercitiile comune cu Coreea de Sud vor avea in cele din urma un efect stabilizator.

Wall Street Journal scrie ca, din perspectiva SUA, provocarile de pana acum lansate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un sunt variatii ale actiunilor intreprinse de Phenian in trecut.

"Nordul urmeaza aceeasi carte de reguli, insa foloseste optiunile mai agresive. Tot ceea ce au facut pana acum au facut si inainte", a precizat reprezentantul Pentagonului. "Ingrijorarea reala va fi atunci cand arunca regulamentul", a adaugat oficialul american.

Potrivit reprezentantului Pentagonului, o intrebare importanta si fara raspuns este cat de mult este dispus Kim Jong-Un sa riste pentru a arata ca "e un tip dur".

"Lipsa lui de experienta este o certitudine - intelepciunea sa este inca supusa discutiilor", a adaugat oficialul american.

In cazul in care liderul nord-coreean va pune in practica amenintarile, este de asteptat ca Seulul sa raspunda.

Potrivit noului pact militar incheiat intre Coreea de Sud si SUA, autoritatile de la Seul vor avea un cadru de raspuns in cazul unei actiuni beligerante din partea Nordului, sustine oficialul american.

Acordul stabileste atat un nivel minim de raspuns cat si unul maxim, actiuni care ar urma sa fie organizate de Seul, cu sprijinul SUA.