Primul zbor comercial direct intre Egipt si Iran a decolat sambata, de pe Aeroportul International din Cairo, dupa mai mult de treizeci de ani de intreruperi, au declarat reprezentanti ai aeroportului pentru AFP.

Avionul Memphis Air, companie cumparata recent de omul de afaceri egiptean Ramy Lakah, este primul care face o legatura directa intre Cairo si Teheran dupa ruptura intervenita intre relatiile dintre cele doua tari ca urmarea a Revolutiei Islamice din 1979.

Aeronava i-a dus la Teheran pe insarcinatul cu afaceri iranian si familia sa, avionul urmand ca la intoarcere sa aterizeze la Aswan, in sudul Egiptului, au precizat reprezentantii aeroportului.

Ministrul Aviatiei Civile, Wael Al-Maadawy, anuntase anterior ca vor fi reluate zborurile intre republica Islamica si orasele turistice din sudul Egiptului: Luxor, Aswan si Abu Simbel.

Egipt si Iran au dat primele semne ale unei apropieri dupa ce islamistii au preluat puterea la Cairo, dupa caderea lui Hosni Mubarak, un aliat fidel al Statelor Unite si adversar feroce al republicii islamice iraniene.

In luna martie, Egipt si Iran au semnat acorduri de promovare a turismului intre cele doua tari.

Liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad, primul sef al statului islamist care a vizitat Egiptul in ultimii 30 de ani, a fost primit cu onoruri de Mohamed Morsi in luna februarie.

Morsi, provenit din randul Fratilor Musulmani, a vizitat Teheranul cu ocazia unui summit in august 2012, devenind primul presedinte egiptean care a vizitat Iranul de la Revolutia Islamica din 1979.