Rusia a cerut sambata celor doua state din Peninsula Coreeana, dar Statele Unite ale Americii, sa dea dovada de "responsabilitate si retinere maxima", dupa nord-coreenii au anuntat sambata dimineata ca sunt in "stare de razboi" cu Sudul si ca vor negocia toate problemele inter-coreene pe aceasta baza, transmite AFP.

"Ne asteptam ca ambele tabere sa dea dovada de responsabilitate si retinere maxima si ca nimeni sa nu treaca de punctul de unde nu mai exista cale de intoarcere", a declarat Grigori Logvinov, oficial rus al Ministerului Afacerilor Externe, responsabil cu Coreea, pentru Interfax.

  • Franta indeamna Coreea de Nord sa evite orice noua provocare

Franta a indemnat sambata Coreea de Nord sa se abtina de la "orice noua provocare", informeaza AFP.

"Franta este foarte preocupata de situatia din Peninsula Coreeana", a declaart un purtator de cuvant al Ministerului pentru Afaceri Externe, Philippe Lalliot.

Franta "cere imediat Coreei de Nord sa se abtina de la orice noua provocare, sa isi indeplineasca obligatiile internationale, in special in ceea ce priveste cadrul de solutionare al Natiunilor Unite, si sa reia imediat calea dialogului", a adaugat reprezentantul ministerului.

  • Berlin cere Coreei de Nord sa inceteze "sa se mai joace cu focul"

Ministrul german al afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a cerut sambata Coreei de Nord sa nu se mai joace cu focul, descriind drept "grava" amenintarea cu care se confrunta in prezent Peninsula Coreeana, precizeaza AFP.

"Jocul iresponsabil al Coreei de Nord cu focul trebuie sa inceteze", a declarat seful diplomatiei germane.

"Chiar daca imaginile si cuvintele care vin din Coreea de Nord par a fi dintr-o alta era, ele reprezinta o amenintare serioasa la adresa pacii in intreaga regiune", a adaugat ministrul precizand ca este "foarte ingrijorat" de ce se intampla.

Westerwelle a reiterat "solidaritatea" Berlinului cu Coreea de Sud, mentionand ca Germania este "hotarata" sa obtina, cu partenerii sai, o schimbare in politica Coreei de Nord astfel incat se inceteze cu amenintarile si sa suspende programul nuclear.

Coreea de Nord a anuntat sambata ca este in "stare de razboi" cu Sudul si ca va negocia toate problemele inter-coreene pe aceasta baza, transmite AFP. "De acum inainte, relatiile inter-coreene sunt in stare de razboi si toate problemele dintre cele doua Corei vor fi tratate in conformitate cu un protocol adaptat la razboi", a declarat Coreea de Nord intr-un comunicat comun atribuit tuturor organismelor guvernului si a institutiilor.

"Situatia existenta de mult timp potrivit careia Peninsula Coreea nu este nici in razboi si nici in pace s-a terminat", afirma comunicatul difuzat de agentia de presa oficiala nord-coreeana Korean Central News Agency (KCNA).

Cele doua Corei erau si pana astazi din punct de vedere tehnic in stare de razboi, dupa ce Razboiul din Coreea 1950-53 s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace, aminteste AFP.

Comunicatul de sambata avertizeaza de asemenea ca orice provocare militara in apropierea frontierelor terestre sau maritime dintre Coreea de Nord si de Sud va provoca "un conflict la scara larga si un razboi nuclear".

Casa Alba a declarat vineri ca a fost luat in serios anuntul Coreei de Nord care a decretat stare de razboi impotriva Coreei de Sud.

"Am vazut informatii legate de un nou comunicat neconstructiv al Coreei de Nord. Noi luam in serios aceste amenintari si vom ramane in relatii stranse cu aliatul nostru sud-coreean", a declarat Hayden Caitlin, purtatoarea de cuvant a Consiliului National de Securitate.