Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin vineri sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american si a bazelor Statelor Unite in Pacific, ca raspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsula, scrie Mediafax.

In cazul unei provocari "nesabuite" din partea americanilor, fortele nord-coreene "trebuie sa loveasca fara mila continentul american (...), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii si Guam, si pe cele care se afla in Coreea de Sud", a declarat Kim Jong-un, citat de agentia oficiala KCNA.

Coreea de Nord nu dispune de tehnologia care sa ii permita sa lanseze rachete asupra unor tinte aflate la o distanta atat de mare, apreciaza o majoritate a expertilor.

Potrivit unei surse militare sud-coreene, citata vineri de agentia sud-coreeana Yonhap, "o intensificare clara" a unor miscari de vehicule si persoane a fost detectata la instalatii nord-coreene de lansare de rachete.

In timp ce tensiunile sunt in crestere in peninsula coreeana, doua bombardiere invizibile B-2 au executat zboruri de antrenament joi deasupra Coreei de Sud pentru a sublinia angajamentul american fata de alianta militara cu Seulul, in caz de agresiune din partea Nordului.

Kim a declarat ca zborurile bombardierelor invizibile au fost mai mult decat o demonstratie de forta si ca ele echivaleaza cu un "ultimatum (al americanilor) aratand ca ei vor cu orice pret sa declanseze un razboi nuclear".

Washingtonul face doar rareori publice zborurile sale de antrenament cu avioane de tip B-2, o arma redutabila, conceputa pentru misiuni speciale de bombardare strategica de la mare altitudine (pana la 15.000 de metri) in spatele liniilor inamice.

Nedectatbil pe radar, zburand cu o viteza apropiata sunetului, avionul poate sa transporte pana la 18 tone de armament conventional sau nuclear, ca de exemplu 16 bombe de 900 de kilograme ghidate prin satelit sau opt dintre teribilele bombe de tip GBU-37 "antibuncar".

Phenianul a amenintat deja, marti, Statele Unite cu lovituri asupra bazelor sale in Pacific sau de pe teritoriul lor. Anuntul, difuzat de KCNA, provenea de la comandamentul armatei. De aceasta data, el provine de la liderul tarii.

Washingtonul a anuntat din nou, joi, ca este "pregatit sa faca fata oricarei eventualitati" provenind dinspre Coreea de Nord, potrivit secretarului american al Apararii Chuck Hagel.

Experti militari americani noteaza ca, pentru moment, intensificarea retoricii belicoase a Coreei de Nord nu este insotita de actiuni militare.