Papa Francisc a efectuat joi o ceremonie inedita de Pasti intr-o inchisoare din Roma, unde a spalat picioarele detinutilor printre care, pentru prima oara, si tinere fete, a anuntat Radio Vatican, citat de AFP.

Papa FranciscFoto: catholica.ro

Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, ales papa in 13 martie si care si-a ales numele in semn de omagiu pentru sfantul saracilor, Francisc de Assisi, a ales sa efectueze acest gest ritual in centrul de detentie pentru minori Casal del Marmo, langa Roma.

In fata tinerilor adunati in capela inchisorii, papa a pronuntat o scurta predica, improvizata, pe un ton simplu, accesibil si cald, inainte de a proceda la spalarea picioarelor a zece tineri si a doua tinere. Anterior, aparatorul drepturilor detinutilor afirmase ca cele doua tinere erau o italiana catolica si o sarba musulmana.

Spalarea picioarelor de catre papa reproduce un gest al lui Hristos, "un semn care este o mangaiere a lui Iisus", a spus Francisc, subliniind ca a facut acest gest "din toata inima", "ca preot si ca episcop".

"Iisus a venit pentru a servi, pentru a ne ajuta. Sa ne gandim bine: suntem noi dispusi intr-adevar sa-i servim pe ceilalti?", i-a intrebat el pe detinuti.

"Domnul ne-a dat un exemplu", a continuat acesta, comentand gestul spalarii picioarelor: "Nu este vorba de a spala picioarele celorlalti in toate zilele, ci ca trebuie sa ajutam". "Daca esti furios pe cineva, treci peste", a adaugat papa, reluand o expresie curenta in randul tinerilor italieni: "Lascia perdere".

Ceremonia a fost insotita de cantece de chitara. Nicio imagine nu a fost difuzata, avand in vedere ca detinutii erau minori. Doar Radio Vatican a retransmis cuvintele papei.