Valul neobisnuit de frig care afecteaza o mare parte a Europei la acest sfarsit de martie va continua pana in apropierea Pastelui catolic, in special in Germania si Marea Britanie, unde temperaturile vor fi, potrivit previziunilor, adeseori mai scazute decat in perioada Craciunului, scrie AFP.

In Marea Britanie, meteorologii merg pana la a prezice o vreme foarte rece pana la jumatatea lunii aprilie, in special in Scotia si Irlanda de Nord.

Peste 3.000 de locuitori din vestul teritoriului scotian nu au curent electric de aproape o saptamana iar multe drumuri sunt blocate din cauza caderilor puternice de zapada.

In nordul Irlandei, Royal Air Force a aprovizionat fermele total izolate pentru a doua zi consecutiv.

Nordul Germaniei a cunoscut in martie iarna cea mai rece din ultimii 130 de ani, a precizat agentia meteorologica germana (DWD) pentru agentia de presa DPA.

Cu o medie de -2 grade inregistrate la Berlin si in regiunea Brandenburg, iar temperaturile pot scadea sub -10 grade noaptea, martie 2013 ar putea deveni luna cea mai rece de la primele masuratori ale temperaturii, in 1881.

In Suedia, primavara intarzie iar zapada ramane prezenta in cea mai mare parte a tarii.

Temperaturile, sub media normala sezoniera, nu sunt glaciale dar au determinat intarzierea sosirii pasarilor migratoare.

"Multe pasari asteapta pe coasta de vest a Danemarcei", a explicat un purtator de cuvant al Asociatiei meteorologice din Suedia, Anders Wirdheim, pentru agnetia de presa suedeza TT.

O indulcire a vremii este asteptata in numeroase tari ale Europei de est, in special in Polonia, unde, dupa un inceput de martie foarte rece, soldat cu 25 de morti, temperaturile sunt acum pozitive in cursul zilei.

La fel este situatia si in Lituania, Slovacia sau Cehia, unde mercurul din termometre urmeaza sa creasca sensibil in urmatoarele zile, pentru a ramane insa sub media normala a sezonului.

Valul de frig care afecteaza Europa si anumite regiuni din Statele Unite suscita numeroase intrebari in randul meteorologilor.

David Salas-y-Melia, cercetator in climatologie la Meteo France rezuma astfel situatia: "Suntem intr-o faza de intrebari legate de acest tip de fenomene, nu putem fi categorici deocamdata".