​​Un grup de consilieri a avertizat Casa Alba ca serviciile de spionaj ale Statelor Unite sunt mult prea concentrate pe urmarirea militantilor Al-Qaeda, recomandand ca agentiile de informatii sa-si dedice mai mult timp si resurse si altor amenintari, a afirmat un oficial american, preluat de AFP. Intelligence Advisory Board a facut aceste recomandari intr-un raport secret pe care l-a prezentat Casei Albe anul trecut si care a iesit recent la lumina.

Comitetul a descoperit ca activitatile Agentiei Centrale de Informatii si ale altor servicii de spionaj au fost denaturate de eforturile contrateroriste de peste zece ani, dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Notiunea ca serviciile de informatii se concentreaza doar pe activitati de contraterorism este "depasita", se afirma in document.

Fosti oficiali cu rang inalt din comunitatea americana de informatii si-au exprimat temerile in ultimii ani ca o campanie extinsa de bombadamente realizata de dronele CIA impotriva militantilor Al-Qaeda din Pakistan si din alte regiuni a reprezentat o distragere a atenției de la sarcina principala a agențiilor de spionaj: strangerea si analizarea informatiilor.

Grupul de consilieri, din care a facut parte inclusiv actualul secretar al apararii, Chuck Hagel, a recomandat agentiilor de informatii sa renunte mai ales la accentul pus pe atacurile realizate cu ajutorul dronelor si la alte operatiuni contrateroriste, revenind in acelasi timp la metodele traditionale de strangere de informatii. Potrivit unor informatii oferite in premiera de Washington Post, comitetul independent a cerut o schimbare majora in alocarea resurselor pentru a corecta acest dezechilibru evident.

Printre amenintarile despre care se afirma ca au fost neglijate se numara China si Orientul Mijlociu.

Raportul realizat de Intelligence Advisory Board a recunoscut ca in prezent au loc astfel de schimbari si ca lideri din comunitatea de informatii ajusteaza in mod regulat fondurile si prioritatile.

Un purtator de cuvant al directorului national al comunitatii de informatii, care supravegheaza cele 16 agentii de spionaj americane, a afirmat ca acestea coopereaza si decid unde sa-si concentereze eforturile pe masura ce amenintarile evolueaza. Shawn Turner s-a referit in acest sens la "capacitatea noastra de a prioritiza amenintarile si de a ajusta angajamentul resurselor, in mod special in actualul mediu fiscal".

Intelligence Advisory Board, care se reuneste in secret, este alcatuit din 14 experti, multi dintre ei fosti oficiali guvernamentali de frunte, ce au acces la documente si surse din interiorul comunitatii de informatii.