Expresia germana "Nacht und Nebel" se traduce mot-a-mot “noapte si ceata”, dar descrie, de fapt, repeziciunea unei actiuni. Cu mare viteza a inceput la Berlin demolarea unei sectiuni din East Side Gallery – cea mai lunga portiune din Zidul Berlinului (1,3 kilometri) pastrata in capitala germana. O afacere imobiliara controversata, cu substrat de coruptie si proteste din partea societatii civile din Republica Federala. In noaptea de marti spre miercuri, excavatoarele au pus la pamant o portiune de cativa metri din Zid.

via @ DanielLueckingFoto: Flickr

Imaginea unei doamne in varsta care protesta aproape zilnic langa East Side Gallery a facut turul presei germane. “Nu mi-as fi imaginat niciodata ca voi milita vreodata pentru pastrarea Zidului”. Este o propozitie cu mare greutate venita din partea cuiva care a suferit aproape toata viata din cauza divizarii capitalei germane in timpul Razboiului Rece.

Odata cu lasarea noptii trecute – o imagine care de ieri este familiara bucurestenilor – excavatoare ale unui concern imobiliar au luat pozitie langa portiunile din Zid amplasate in cadrul unuia din cele mai impresionante monumente istorice ale Germaniei. In aceasta dimineata, patru sectiuni de zid in lungime totala de 6 metri erau demolate. Scopul? Amplasarea unei porti de acces catre viitorul santier unde va fi construit un bloc turn cu locuinte si birouri.

Proteste impotriva demolarii au avut loc aproape zilnic in ultimele saptamani la Berlin. Cel mai de amploare protest a reunit 6000 de manifestanti. Politia locala a dislocat 250 de politisti ieri seara la locul actiunii, iar protestele sunt asteptate sa ia amploare acum, dupa demolarea sectiunii. Dezvoltatorii imobiliari fusesera initial de acord sa ia parte la o initiativa de mediere care sa gaseasca o solutie de evitare a demolarii portiunii de Zid. Gestul de aseara – de incepere a demolarii fara niciun anunt la acoperirea intunericului – arata ca nu exista nicio disponibilitate pentru negociere. Interesul investitorilor primeaza in fata celui istoric, de turism si al societatii in general.

Deocamdata, demolarea Zidului este oprita, dar planurile prevad continuarea la momentul in care santierul va avansa cu lucrarile. In aceasta dimineata, imaginea excavatoarelor si a buldozerelor care sapau in fosta “Zona a Mortii” era aproape suprarealista. Fasia de teren dintre cele doua randuri de beton care formau Zidul Berlinului este de asemenea considerata monument istoric. Pe retelele de socializare circula deja un apel pentru o demonstratie de amploare in fata primariei Berlinului. Pana in prezent, 80.000 de oameni au confirmat participarea.

Zona respectiva este ultima descoperire a concernelor imobiliare. Amplasata langa raul Spree (care traverseaza capitala germana) este locul ideal pentru constructia unor ansambluri rezidentiale de lux. In plus, administratia sectorului Friedrichshain-Kreuzberg planuieste constructia unui pod pentru pietoni si biciclisti chiar langa viitorul bloc turn. (aici puteti vedea planul constructiei). In total, East Side Gallery avea o lungime de 1,3 kilometri. Constructia blocului va distruge 22 de metri din fostul Zid al Berlinului care masura 168 de kilometri inainte de 1989.

Autorizatia de constructie a fost eliberata de sectorul Friedrichshain-Kreuzberg in anul 2005 si a respins atunci toate ingrijorarile cu privire la pastrarea monumentelor istorice din zona. Conform organizarii administrative a orasului, administratia sectorului elibereaza autorizatii de constructie. Dar un concept Senatului Berlinului adoptat in 2006 face din pastrarea Zidului o prioritate a orasului. De luni intregi se cauta la nivel declarativ solutii pentru iesirea din acest blocaj birocratic, dar realitatea celor 6 metri care lipsesc din East Side Gallery arata ca nici birocratia germana nu e lipsita de contradictii. Raspunzator pentru vanzarea terenului este primarul socialdemocrat al Berlinului din anul 1992. Capitala germana favorizeaza, de regula, administratii de stanga.

Actualul primar, Klaus Wowereit, este implicat in mai multe scandaluri dintre care ultimul are ca obiect prelungirea termenului de finalizare a aeroportului Berlin Willy Brandt si depasirea costurilor cu peste un miliard de Euro. Wowereit, tot socialdemocrat, s-a oferit sa medieze conflictul din jurul East Side Gallery, pana acum fara rezultat. In calitate de primar ar avea autoritatea sa sisteze lucrarile prin moratoriu, dar nu da semnale ca ar fi pregatit sa o faca. De aici si sloganul manifestantilor. “Mr. Wowereit, don’t tear down this wall!’