Lideri nord-coreeni urmeaza sa se reuneasca in zilele urmatoare pentru a decide asupra unor probleme "importante", pe fondul unor tensiuni puternice in peninsula, informeaza miercuri agentia oficiala nord-coreeana KCNA. Agentia de stat nu a precizat nici data si nici natura subiectelor abordate, potrivit Mediafax.

Potrivit AFP, Comitetul Central al Biroului Politic al Partidului Comunist se va intruni intr-o sesiune plenara, pana la sfarsitul lunii, pentru a "discuta si decide asupra unor probleme importante, in vederea avansarii victorioase a revolutiei coreene", a anuntat agentia, care publica comunicate emise de instantele conducerii.

Aceasta reuniune va marca, de asemenea, "un punct de cotitura" in implinirea Juche, ideologia nord-coreeana ce are la baza autosuficienta economica.

In opinia unor experti sud-coreeni, deciziile ar putea fi supuse - si aprobate - Parlamentului tarii, care se reuneste lunea viitoare.

"Vor discuta despre problema dosarului nucelar, relatiile intre cele doua Corei si solicitarea formulata de mult timp de catre (Coreea de) Nord de a obtine un tratat de pace cu Statele Unite", a declarat Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul.

Jang Song-thaek, unchiul tanarului lider Kim Jong-un, considerat o persoana foarte influenta, ar putea fi numit premier, cu misiunea de a resuscita economia tarii, ruinata, a adaugat profesorul, pentru AFP.

De asemenea, s-ar putea decide modificari in cadrul puternicului prezidiu al Biroului Politic, fiind posibila intrarea in componenta acestuia a vicemaresalului Hyon Yong-chol, ceea ce ar consolida influenta militarilor, apreciaza acest expert.

De la inceputul lui martie, cand au fost adoptate noi sanctiuni ONU impotriva Phenianului, Coreea de Nord si-a intensificat retorica belicoasa, amenintand in mod regulat Seului si pe aliatul acestuia, Washingtonul, cu "lovituri strategice" si un "razboi total".

Sanctiunile ONU reprezentau o riposta la testul nucelar efectuat pe 12 februarie de nord-coreeni.

Phenianul a anuntat marti ca si-a plasat armata in stare de lupta si a cerut unitatilor sale speciale sa se pregateasca de eventuale lovituri impotriva Statelor Unite. Washingtonul s-a declarat "preocupat de orice amenintare agitata de nord-coreeni" si "pregatit sa raspunda oricarei eventualitati".

In acest context exploziv, aruncarea unei grenade de catre un militar sud-coreean la frontiera, miercuri dimineata, a provocat declansarea unei alerte, de scurta durata.

Militarul a crezut ca a vazut un obiect miscand, in intuneric, in apropiere de frontiera intercoreeana, si s-a temut de o posibila infiltrare, a declarat Ministerul sud-coreean al Apararii. Patrule militare nu au gasit nimic, iar alerta a fost anulata.