Presedintele american Barack Obama a nominalizat-o marti pe Julia Pierson la conducerea Serviciilor Secrete, agentia responsabila de protectia liderului de la Casa Alba, informeaza Reuters. Pierson, a carei reputatie a fost afectata de scandalul de la summitul din Columbia de anul trecut, in care au fost implicati agenti si prostituate, este prima femeie nominalizata pentru functia de director al agentiei.

Julia Pierson Foto: Agerpres/AP

Pierson ar urma sa il inlocuiasca pe Mark Sullivan, care s-a retras din activitate in luna februarie si care conducea agentia in timpul scandalului din 2012, cel mai grav din istoria Serviciilor Secrete.

Pierson a lucrat timp de 30 de ani pentru Secret Service care, in afara de protectia presedintelui si familiei sale, este insarcinata cu anchetarea falsificarii de bani si fraudelor, informeaza Mediafax.

Serviciile Secrete au fost criticate pentru cultura dominant masculina, numirea lui Pierson fiind totodata o incercare a presedintelui Obama de a se apara impotriva acuzatiilor ca numirile facute in timpul celui de al doilea manda nu includ suficiente femei si candidati din partea minoritatilor.

Pierson, originara din statul Florida, este la ora actuala sef de Personal in cadrul Serviciului Secret. Si-a inceput cariera in 1983 ca agent special al Biroului din Miami.

Pentru a prelua functia, candidatul nominalizat de presedinte are nevoie de confirmarea Senatului.

"Julia este eminamente calificata pentru a conduce agentia care nu doar pazeste americanii de evenimente majore si asigura protectia sistemul nostru financiar, ci ii protejeaza pe liderii nostri si pe familiile noastre, inclusiv familia mea", a declarat presedintele Obama marti cu ocazia anuntarii nominalizarii.

Incepand din 1988, Pierson a lucrat patru ani in Divizia de Protectie Prezidential. In 2005 a fost numita intr-o pozitie de conducere in cadrul Oficiului de Operatiuni de Protectie.

Reputatia unitatii de elita de politie a fost afectata in aprilie 2012, cand 12 dintre agentii sai au fost suspectati ca au frecventat prostituate la Carthagena, in Columbia, inainte de sosirea lui Barack Obama la Summitul Americilor. Noua dintre ei au fost concediati, au demisionat sau au iesit la pensie dupa incident. Sullivan a prezentat scuze pentru acest scandal, care a obligat agentia sa modifice unele reguli interne.

Serviciile Secrete incearca sa isi reconstruiasca imaginea dupa scandal. In urma izbucnirii scandalului a pornita o ancheta oficiala care a concluzionat ca siguranta presedintelui nu a fost compromisa, dar incidentul ramane o pata pe reputatia agentiei.

O duzina de agenti au fost acuzati de abateri de la regulament si cel putin sapte dintre ei au parasit agentia.

Sullivan a cerut scuze Congresului pentru episodul, care, potrivit fostului director, reflecta decizii proaste luate de agenti si nu este reprezentativ pentru cultura agentiei. Un nou cod de conduita a fost pusa in aplicare, fiind prevazuta interzicerea consumului de alcool in termen de 10 ore inainte de serviciu.

"In timpul scandalului de prostitutie din Columbia, Serviciul Secret a pierdut increderea multor americani si nu a reusit sa se ridice la inaltimea marilor asteptari puse asupra sa", a declarat marti senatorul republican Chuck Grassley.

"Doamna Pierson are mult de munca pentru a crea o cultura care sa respecte sarcina importanta cu care este insarcinata agentia. Sper sa reuseasca sa restableasca increderea pierduta de Serviciile Secrete", a adaugat senatorul.

Intr-o declaratie facuta marti marti, Sullivan si-a manifestat increderea ca Pierson ar excela in functie. "Am cunoscut-o si am lucrat cu Julie timp de aproape 30 de ani", a declarat Sullivan adaugand ca "acesta este un moment istoric si foarte interesant pentru Serviciile Secrete si stiu Julie va face o treaba remarcabila."

Pierson a primit, de asemenea, laude din partea unui democrat din Congres. Numirea ei "este o veste binevenita si o piatra de hotar", a declarat presedintele Comitetului de Securitate Interna din Senat, Tom Carper.