Germania a reusit sa-si impuna viziunea in rezolvarea crizei cipriote, dar cu pretul reaparitiei criticilor dure ale populatiei din tarile in criza, a referirilor la trecutul sau nazist si a comparatiei Merkel-Hitler, scrie AFP.

"Batalia pentru salvarea Ciprului a lasat rani profunde in zona euro. Pretul salvarii este ridicat: Germania este din nou tapul ispasitor", comenta marti saptamanalul Der Spiegel, pe site-ul sau.

"Asa a fost si cu Irlanda, cu Portugalia, cu Spania, cu Grecia si acum este cazul si in cipru", comenteaza Spiegel. In Italia, ultima campanie electorala a fost marcata de exploatarea sentimentelor anti-germane, in special de catre Silvio Berlusconi si Beppe Grillo.

De fiecare data cand o tara europeana risca sa intre in faliment si cere ajutor, scenariul se repeta: Germania este perceputa ca tara care trage sforile si impune planuri de austeritate draconice pentru populatie, in schimbul sprijinului financiar.

Iar cancelarul Angela Merkel, care bate recorduri de popularitate in tara sa pentru rolul de protector al intereselor germane in criza euro, este tinta preferata a manifestantilor din tarile care traverseaza aceste crize.

Am vazut-o pe Merkel caricaturizata in lider nazist pe banderolele manifestantilor din Cipru. Duminica, cotidianul El Pais a fost nevoit sa retraga un editorial care o compara pe Merkel cu Hitler, in urma reactiilor indignate.

Aceste atacuri ating o coarda sensibila in aceasta tara marcata de rusinea pentru trecutul nazist. Ele sunt percepute drept o nedreptate in conditiile in care Germania este princialul contributor la planurile de salvare.

"Intotdeauna este vina germanilor!" titra saptamana trecuta tabloidul Bild, adaugand: "Noi platim cel mai multe (pentru ceilalti) si tot noi suntem huiduiti".

Ministrul german al Afacerilor externe, Guido Westerwelle, si-a exprimat regretul, intr-o declaratie pentru Spiegel-Online, oentru faptul ca "negocierile complicate (legate de Cipru) au fost insotite de cuvinte scandaloase, nedrepte si dureroase in spatiul public si in presa".

"Toti cei care au o responsabilitate in Europa trebuie sa se comporte de o maniera dreapta si respectuoasa si sa nu incerce sa reinvie prejudicii depasite de mult timp", a adaugat el.

Ministrul Finantelor, Wolfgang Schauble, nu crede ca germanii sunt priviti drept "raii" Europei, asa cum sugera un ziarist care il intervieva la televiziunea publica ZDF. "Celelalte tari stiu foarte bine ca noi ne asumam responsabilitatile", a afirmat acesta.

"Intotdeauna a fost asa, este ca intr-o clasa (de scoala), cand ai cele mai bune rezultate, cei care au un pic mai multe dificultati sunt usor gelosi", a adaugat ministrul.

Cancelarul german Angela Merkel afiseaza linistea, vazand in aceste critici pretul normal al puterii. La Berlin se face chiar o comparatie cu Statele Unite, a carei hegemonie provoaca reactii de ura in anumite regiuni ale globului.

Angela Merkel trebuie sa-si asume insa o responsabilitate personala in proasta imagine a Germaniei, crede opozitia. "Dezastrul din Cipru poarta semnatura sa", afirma saptamana trecuta Sigmar Gabriel, lider al social-democratilor (SPD).

In urma cu doi ani, Merkel afirmase ca cetatenii din tarile sudice muncesc mai putin: "Ar trebui ca in tari precum Grecia, Spania, Portugalia, sa nu se iasa la pensie mai devreme decat in Germania, ca toti sa faca aceleasi eforturi".

La finele lui 2011, seful grupului conservator din Bundestag, Volker Kauder, a fost ovationat intr-un congres in care a laudat forta cancelarului Angela Merkel: "De acum, Europa vorbeste germana".