Rebelii din coalitia Seleka au preluat, duminica, controlul asupra capitalei Republicii Centrafricane, Bangui, dupa o ofensiva fulger ce a fost lansata pentru alungarea presedintelui aflat de zece ani la putere, Francois Bozize, care a parasit capitala, relateza AFP.

Franta - fosta putere coloniala - a confirmat ca liderul centrafrican a fugit, fara a preciza destinatia acestuia. "Acum ca se confirma plecarea din Bangui a presedintelui Bozize, fac apel la toate partile sa dea dovada de maxima retinere", a declarat ministrul francez al Afacerilor externe, Laurent Fabius.

"Rebelii controleaza orasul, chiar daca mai sunt inca unele tiruri de arma in stanga si-n dreapta", a dat asigurari o sursa din cadrul Fortei multinationale a Africii centrale (FOMAC), confirmand informatiile oferite anterior de un inalt oficial militar centrafrican.

La pranz, unul dintre liderii militari ai insurgentilor, colonelul Juma Narkoyo, a anuntat: "Am preluat controlul asupra palatului prezidential. Bozize nu era acolo. Acum vom merge la radioul national, pentru ca presedintele coalitiei Seleka, Michel Djotodia, sa ia cuvantul". "Stiam ca Bozize nu era acolo", a admis el.

Ajuns la putere prin forta armata in 2003, presedintele Francois Bozize - un fost apropiat al imparatului centrafrican Jean-Bedel Bokassa - a fost ales sef de stat in 2005 si reales in 2011, dupa un scrutin foarte criticat de opozitie. El n-a mai aparut in public de la scurta vizita facuta, joi, aliatului sau sud-african Jacob Zuma, la Pretoria.

O sursa bine informata a declarat pentru AFP ca presedintele, in varsta de 66 de ani, "a parasit teritoriul national cu elicopterul".

Republica Centrafricana, al carei subsol este bogat in aur, uraniu, petrol si celebrele diamante, este inconjurata de Ciad, Sudan, Republica Democrata Congo (RDC), Congo si Camerun.

Este suficient sa traversezi fluviul Oubangui pentru a ajunge in orasul Zongo din Republica Democrata Congo. Insa, la Kinshasa, capitala RDC, purtatorul de cuvant al guvernului, Lambert Mende, a dat asigurari ca "presedintele Bozize n-a cerut sa vina in RDC, n-a ajuns aici si nici nu a fost vazut".

Iar la Brazzaville, capitala Congo, ministrul Afacerilor straine Basile Ikouebe a afirmat: "Nici eu, nici presedintele republicii (Sassou Nguesso) n-am fost informati de venirea sa pe teritoriul congolez".

Franta si-a intarit dispozitivul militar in aceasta tara

La Bangui, rebelii "incearca sa se imprastie in intreaga capitala, pentru a lansa operatiunile de linistire a populatiei si pentru a evita jafurile", a afirmat unul dintre purtatorii de cuvant ai coalitiei Seleka, Eric Massi.

Cu toate acestea, numeroase jafuri din magazine, restaurante, locuinte si masini au fost raportate in intregul oras. "Sunt multe jafuri facute de oameni inarmati. Sparg usile, fura, iar apoi populatia vine si se serveste si ea", a afirmat un locuitor din centrul orasului.

Parisul a anuntat ca si-a "intarit" dispozitivul militar in aceasta tara, pentru a asigura securitatea francezilor in zona, carora ministrul Fabius le-a cerut "sa ramana in locuinte".

Trupe franceze suplimentare au sosit la Libreville (Gabon) si aproximativ 250 de militari francezi sunt stationati in Republica Centrafricana, "securizand" aeroportul din Bangui si protejand locuitorii, potrivit unei surse diplomatice franceze.

Sursa citata a afirmat insa ca cei aproximativ 1.200 de francezi din Republica Centrafricana nu sunt "nici amenintati, nici vizati, Franta nefiind considerata parte din acest caz, favorizand o tabara sau alta".

Rebeliunea centrafricana a lansat o prima ofensiva la 10 decembrie in nordul tarii si a obtinut victorie dupa victorie in fata fortelor guvernamentale dezorganizate, inainte de a-si stopa avansul, la presiunea internationala, la 75 de kilometri nord de Bangui.

Presedintele francez Francois Hollande a refuzat atunci sa sustina regimul lui Bozize.

Acordurile de pace semnate la Libreville pe 11 ianuarie au convenit asupra formarii unui guvern de uniune nationala, alcatuit din reprezentanti ai taberei Bozize, ai opozitiei si ai rebelilor.

Insa, denuntand nerespectarea acordurilor, rebelii au declansat din nou ostilitatile vineri, declarand ca vor sa instaleze un guvern de tranzitie daca vor prelua capitala Bangui.