Anders Behring Breivik, autorul masacrului comis in iulie 2011 in Norvegia, soldat cu moartea 77 de persoane, ar dori sa asiste la inmormantarea mamei sale, a facut cunoscut sambata avocatul lui, citat de Associated Press, transmite Agerpres.

Criminalul si mama sa, Wenche Behring Breivik, s-au intalnit de curand in aceasta luna la inchisoarea Ila unde Breivik isi efectueaza pedepsa, a explicat avocatul lui, Tord Jordet.

Mama sa a decedat vineri, la varsta de 66 de ani, dupa o lunga boala, potrivit avocatei acesteia, Ragnhild Torgersen.

Jordet a povestit ca Breivik si mama sa au stiut ca este vorba despre ultima lor intalnire, astfel ca li s-a permis sa-si ia ramas bun. El a adaugat ca a vorbit cu clientul sau sambata dimineata si acesta era in doliu si trist din cauza vestii primite.

Breivik doreste sa participe la inmormantarea mamei sale, insa autoritatile penitenciare sunt cele care decid daca ii vor permite acest lucru, a subliniat Jordet.

In varsta de 34 de ani, Breivik, un fanatic de extrema-dreapta, a ucis 77 de persoane, la 22 iulie 2011, in doua atentate succesive. Mai intai, a provocat explozia unui autovehicul capcana in vecinatatea cladirilor guvernamentale de la Oslo, omorand opt persoane, dupa care s-a dus pe Insula Utoeya unde a ucis inca 69 de persoane care participau la o tabara de vara a tineretului social-democrat din Norvegia. A fost vorba despre cel mai sangeros masacru petrecut in Norvegia in timp de pace.

Cu cinci ani inainte de masacru, Breivik s-a intors sa locuiasca la mama sa si a pus capat oricarui contact social. Wenche Behring Breivik nu a putut asista la procesul fiului sau din motive de boala.

Criminalul si mama sa au vorbit la telefon in repetate randuri in ultimele zece luni, deoarece ea nu l-a putut vizita la inchisoare din cauza sanatatii deteriorate, a explicat Jordet.

"El mi-a spus ca aveau puncte de vedere complet diferite, insa o relatie buna mama-fiu. El considera ca a fost o mama buna", a povestit avocatul.

Pentru comiterea atentatelor, tribunalul din Oslo l-a gasit vinovat pe Breivik de terorism si crima cu premeditare. El a fost condamnat la 21 de ani de inchisoare, dar sentinta poate fi prelungita daca autoritatile sunt de parere ca reprezinta in continuare un pericol pentru societate.