Miliardarul rus Boris Berezovski, vechi opozant al presedintelui rus Vladimir Putin, a murit sambata, in locuinta sa din Anglia, in circumstante misterioase, considerate "inexplicabile" de catre politia britanica ce ancheteaza cazul, in timp ce avocatul sau rus afirma ca acesta s-a sinucis, relateaza AFP.

Decesul magnatului rus, in varsta de 67 de ani, a fost confirmat sambata seara de catre purtatorul sau de cuvant, Tim Bell. "Da, a murit. Mi s-a confirmat de catre avocatul sau in aceasta dupa-amiaza", a declarat el pentru AFP.

Tim Bell n-a oferit nicio informatie cu privire la circumstantele mortii miliardarului, dar a precizat ca va difuza un comunicat in numele familiei.

"Moartea sa este in momentul de fata considerata drept inexplicabila si o ancheta completa este in desfasurare", a precizat intr-un comunicat politia britanica.

"Am primit un apel astazi (sambata), la ora 15.18 GMT, din partea unei persoane care era ingrijorata de starea de sanatate a unui barbat care se afla la o adresa din Ascot", localitate situata la circa 60 de kilometri sud-vest de Londra, a precizat serviciul de ambulanta.

"Am trimis o ambulanta cu mai multe cadre medicale la adresa indicata. Decesul barbatului de 67 de ani a fost confirmat la fata locului", a adaugat sursa citata.

"Moartea este considerata inexplicabila si face obiectul unei anchete a politiei", a mentionat si purtatoarea de cuvant a serviciului de ambulanta.

Avocatul sau: Berezovski s-a sinucis; un prieten de familie dezminte

La Moscova, avocatul sau rus, Alexandre Dobrovinski, a declarat la televiziunea Rossia 24 ca oligarhul s-a sinucis.

"M-au sunat din Londra pentru a ma anunta ca Berezovski s-a sinucis", a declarat Dobrovinski, fara a preciza cine i-a dat aceasta informatie.

"In ultima vreme, Berezovski era intr-o stare groaznica, era ingropat in datorii, era distrus... Era obligat sa-si vanda tablourile si alte bunuri", a adaugat el.

"De la niste prieteni comuni am aflat ca le-a cerut 5.000 de dolari pentru a cumpara un bilet de avion", a mai spus Dobrovinski.

Un amic al lui Berezovski, omul de afaceri Demian Kudriavtsev, a dezmintit in schimb ca magnatul ar fi putut sa-si puna capat zilelor: "Nu, nu e vorba de asa ceva! Nimeni nu stie ce s-a intamplat. Nu exista niciun indiciu aparent de sinucidere, urme de injectii sau de ingestie de medicamente", a declarat acesta agentiei RIA Novosti.

"Nimeni nu stie de inima sa s-a oprit", a adaugat el.

O sursa din anturajul lui Berezovski a afirmat la randul sau ca miliardarul a murit de "infarct".

"Berezovski a murit de infarct. El a fost recent in Israel pentru tratament, apoi a revenit in Marea Britanie", a declarat sursa, citata de RIA Novosti.

Berezovski "i-a cerut iertare" lui Putin inainte sa moara - purtatorul de cuvant al Kremlinului

Boris Berezovski "i-a cerut iertare" presedintelui Vladimir Putin si voia sa revina in Rusia, cu putin timp inainte sa moara, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru televiziunea rusa Vesti 24.

"Acum catva timp, doua luni poate, Berezovski i-a trimis lui Vladimir Putin o scrisoare, pe care a scris-o personal, in care a recunoscut ca a comis multe greseli si i-a cerut iertare lui Putin", a spus Peskov.

Potrivit lui Peskov, Berezovski i-a cerut de asemenea presedintelui rus sa il ajute sa se intoarca in Rusia.

***

Fosta eminenta cenusie a Kremlinului in timpul presedintiei lui Boris Eltin, cazut in dizgratie odata cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, Boris Berezovski s-a stabilit in Marea Britanie in anul 2000 si a obtinut statutul de refugiat politic in aceasta tara in 2003.

Moscova a solicitat Londrei in repetate randuri, fara succes insa, extradarea acestui om de afaceri controversat, inculpat in Rusia pentru ca a facut apel la o lovitura de stat.

Cu toate acestea, miliardarul a fost unul dintre adversarii cei mai virulenti ai presedintelui rus. El era la Londra una dintre figurile principale ale unui grup de exilati rusi anti-Putin, din care a facut parte si Alexander Litvinenko, un dezertor al FSB (serviciile secrete ruse, ex-KGB), otravit in noiembrie 2006 cu poloniu, o substanta radioactiva. Litvinenko bause, cu putin timp inainte, un ceai cu omul de afaceri Dmitri Kovtun si cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, intr-un hotel londonez. Lugovoi, considerat de Londra principalul suspect, l-a acuzat pe Berezovski de implicare in asasinarea lui Litvinenko.

De altfel, Berezovski era vizat de numeroase anchete in Rusia, ultima datand din mai, dupa ce a propus o recompensa celor care il vor "aresta pe criminalul periculos Putin".

El fusese de asemenea condamnat in costumacie la 18 ani de inchisoare pentru spalare de bani, delapidari de fonduri si talharie.

Anul trecut, lui Berezovski i-a fost respins un proces intentat la Londra impotriva miliardarului rus Roman Abramovitch, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea.

Berezovski l-a acuzat pe fostul sau asociat si prieten Abramovitch ca l-a constrans, prin "amenintari" si "intimidari", sa vanda in 2001 partea sa din grupul petrolier Sibneft pentru 1,3 miliarde de dolari, un pret - potrivit lui - net sub valoarea reala a companiei. Berezovski a fost obligat sa-i plateasca lui Abramovitch cheltuieli de judecata de 35 milioane lire sterline (41 milioane de euro).