Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a contestat alegatiile cu privire la un aflux de tigani bulgari in alte state ale UE. Intr-un interviu acordat saptamanalului german Focus, Plevneliev a sustinut ca "din pacate, Bulgaria si Romania sunt mereu folosite drept o scuza convenabila pentru problemele interne ale partenerilor nostri europeni", relateaza Novinite.com.

Plevneliev sustine ca trebuie studiate date concrete inainte ca astfel de acuzatii sa fie lansate. "Dintre cei 20.000 de tigani bulgari si romani care s-ar fi mutat in Franta, doar 600 erau din Bulgaria si numai 80 dintre ei se aflau in Franta ilegal", a arat el.

Seful statului bulgar admite ca exista o problema cu tiganii, dar subliniaza ca aceasta trebuie sa fie foarte clar definita. "Bulgaria nu are milioane de tigani, numarul lor exact este de 300.000. Ei reprezinta mai putin de 5% din populatie", afirma el.

Comentand cu privire la noua amanare a aderarii Bulgariei la Schengen, Plevneliev cere o mai buna recunoastere a eforturilor tarii sale de a pazi frontierele externe ale UE.

El subliniaza ca Bulgaria a investit in total 100 de milioane de euro in acest domeniu si ca frontiera sa este sigura. "Sunt doar 200 de intrari ilegale pe an la granita bulgaro-turca, in timp ce in Italia si Grecia numarul depaseste 20.000", adauga Plevneliev.