Orasul Meiktila din centrul Myanmarului a fost plasat vineri sub stare de urgenta, in a treia zi de violente intre budisti si musulmani, care s-au soldat cu cel putin 20 de morti si cadavre calcinate pe strazile orasului, scrie AFP.

Cartiere intregi ale orasului si mai multe moschei fumega. Iar strazile sunt in mainile revoltatilor, inarmati cu bastoane si cutite.

"Ne e frica sa ramanem in case", a explicat pentru AFP un locuitor al orasului.

Instaurarea starii de urgenta ar trebui sa permita interventia armatei, pentru a veni in ajutorul politiei, depasita numeric, si pentru a restabili ordinea.

"Revoltele si actele teroriste s-au raspandit pe scara larga", a precizat un comunicat al presedintiei, semnat de seful statului, Thein Sein.

Brutala ascensiune a violentelor, cele mai grave de la cele de anul trecut, din vestul tarii, starneste temeri ca tensiunile religioase s-ar putea extinde si ameninta o tara care efectueaza profunde reforme politice.

Confruntarile au inceput miercuri printr-o cearta dintre un vanzator musulman si clientii sai, disputa care a scapat de orice control.

Vineri dimineata, un grup de ziaristi a fost amenintat de calugari budisti si de tineri inarmati cu cutite si bastoane, fortandu-i pe jurnalisti sa le predea cardurile de memorie de la aparatele foto.

Niciun bilant oficial nu a fost difuzat dar un oficial al politie a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca cel putin 20 de persoane au fost ucise.

Aceste violente au pus in evidenta un rasism profund in aceasta societate, unde o parte importanta considera budismul drept o parte integranta a culturii nationale.