​Un agent din US Secret Service a fost foarte aproape sa-l impuste pe Mahmoud Ahmadinejad, dupa ce si-a descarcat arma din greseala in directia presedintelui iranian, potrivit dezvaluirilor facute intr-o carte ce urmeaza sa apara in aceasta luna. Autorii Marc Ambinder si D. B. Grady afirma ca incidentul ar fi avut loc in timpul Adunarii Generale a Natiunilor Unite de la New York din 2006 si ca oficialii de la Casa Alba "s-au speriat de moarte" cand au aflat despre cele intamplate in fata unui hotel din Manhattan.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Agerpres

"The Atlantic"a publicat cateva pasaje din volumul "Deep State: Inside the Government Secrecy Industry", in care este descris incidentul ce a avut loc intr-o dimineata din luna septembrie a anului 2006.

Potrivit informatiilor, un agent din Secret Service aflat in coloana presedintelui George W. Bush isi regla arma automata in momentul in care aceasta s-a descarcat spre presedintele Ahmadinejad. Liderul iranian tocmai parasea hotelul InterContinental din metropola americana si se indrepta spre masina ce urma sa-l duca la reuniunea Natiunilor Unite.

Agentul american se afla intr-un vehicul Subaru blindat ce facea parte din coloana oficiala americana.

Cartea citeaza marturia unui oficial american prezent la fata locului: "Toata lumea s-a oprit. Iranienii s-au uitat la noi si noi ne-am uitat la ei. Agentul a inceput sa-si ceara scuze. Ahmadinejad doar si-a intors capul si s-a urcat in masina. Asta a fost tot".

Autorii afirma ca oficialii din administratia Bush "s-au speriat de moarte" cand au citit relatarea despre incident, la reuniunea de securitate desfasurata a doua zi la Casa Alba.

Volumul reaminteste ca, in acea perioada, administratia Bush incerca sa gaseasca solutii pentru a rezolva dosarul nuclear iranian, iar agentul din Secret Service tocmai le oferise iranienilor sansa unei lovituri de imagine ce putea avea efect devastator. Americanii se temeau ca Ahmadinejad se va folosi de incident pentru a pretinde in fata Adunarii Generale a ONU ca Statele Unite au incercat sa-l asasineze. "Cand am citit despre incident, imi amintesc ca mi-am inchis ochii", a declarat oficialul american.

In ciuda temerilor americane, iranienii nu au mentionat deloc incidentul. "Tacerea lor i-a facut pe unii consilieri de la Casa Alba sa inceapa sa-l priveasca pe Ahmadinejad intr-o noua lumina. Era dovada ca, poate, Iranul a actionat strategic si, de aceea, cu precautie".

Nici administratia americana nu a dezvaluit incidentul, tocmai pentru a preveni declansarea unui scandal international major.

Dosarul nuclear iranian a reprezentat in ultimii ani un motiv de disputa intre Washington si Teheran. Statele Unite au acuzat guvernul iranian ca urmareste sa produca arme nucleare, insa Iranul a sustinut mereu ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.