Comisia Europeana (CE) a adoptat miercuri doua noi comunicari privind o serie de masuri pentru intarirea Uniunii Economice si Monetare (UEM) in scopul de a intari coordonarea politicilor economice si integrarea in zona euro, informeaza Agerpres.

Prima dintre aceste comunicari vizeaza coordonarea ex-ante a planurilor pentru reforme economice majore si contine o serie de optiuni privind modul in care pot fi organizate discutiile la nivelul UE privind reformele economice in statele membre inainte sa se ia deciziile la nivel national.

Motivatia din spatele propunerii CE este de a tine cont de efectele negative sau pozitive ale reformelor din alte tari din zona euro in procesul de luare a deciziilor.

Cea de a doua comunicare privind un instrument pentru convergenta si competitivitate prezinta optiuni pentru doua seturi de mecanisme, unul privind aranjamente contractuale cu statele membre de a intreprinde reforme specifice si celalalt privind acordarea de sprijin financiar pentru statele membre pentru a pune in practica aceste reforme.

Cele doua noi mecanisme completeaza structurile deja existente pentru supravegherea politicii economice si bugetare la nivelul UE, care a fost deja intarita prin Semestrul European si alte reforme.

"Aceste propuneri, si in special Instrumentul pentru convergenta si competitivitate, combina nevoia de mai multa disciplina la nivel national cu mai multa solidaritate la nivelul UE. Ele intaresc puterea monedei unice si vor ajuta la dezvoltarea competitivitatii, cresterii si a crearii de noi locuri de munca in Europa", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat intr-un comunicat al executivului comunitar.

La randul sau, comisarul european pentru afaceri economice si monetare si euro, Olli Rehn, a declarat ca prin acesti pasi CE mareste cadrul de coordonare mai buna a reformelor structurale. "Scopul nostru este foarte clar: sa ajutam statele membre sa conceapa, sa decida si sa implementeze mai rapid reforme pentru crestere, competitivitate si crearea de locuri de munca", a adaugat Rehn.