O bataie generaliza a izbucnit marti in Parlamentul Ucrainei, unde zeci de deputati ai partidului nationalist de opozitie Svoboda si pro-guvernamentali si-au impartit pumni dupa o disputa legata de tema carei limbi - ucraineana sau ruseasca - ar trebui folosita in Rada, scrie AFP.

Conflictul a inceput la putin timp dupa deschiderea sesiunii plenare, cand un membru al Partidului Regiunilor, aflat la putere, Olexandr Efremov, si-a inceput discursul in limba rusa, declansand protestele nationalistilor de la Svoboda (Libertate), care au incercat sa-i acopere discursul cu strigate.

Ca raspuns, parlamentarii la putere au reactionat similar atunci cand liderul Svoboda, Oleg Tiagnybok, a luat cuvantul in limba ucraineana.

Nationalistii s-au apropiat atunci de tribuna unde vorbea liderul lor, izbucnind o busculada si schimburi de pumni cu parlamentarii Partidului Regiunilor.

"Sa le vorbeasca alegatorilor lor in rusa, dar aici, in Parlamentul national, trebuie vorbit in ucraineana!", a afirmat deputatul Svoboda Iuri Sirotiuk.

Dupa ce a cerut in zadar stoparea luptelor, presedintele Radei a declarat o scurta pauza in sesiune.

Ucraina are o importanta comunitate rusofona iar statutul limbii ruse nu inceteaza sa provoace conflicte in aceasta fosta republica sovietica cu 46 de milioane de locuitori, situata intre Rusia si Uniunea Europeana.

A face din rusa a doua limba de stat este una dintre promisiunile electorale facute de Viktor Ianukovici inainte de a fi ales presedinte, in 2010.

Parlamentul ucrainean si-a reluat lucrarile marti dupa ce a fost blocat aproape total de peste o luna de cele trei partide de opozitie, care denunta nerespectarea regulilor de vot de catre majoritatea pro-guvernamentala.