Statele Unite ale Americii ar trebui sa explice Rusiei cum anume vor modifica planurile sistemului de aparare anti-racheta din Europa inainte ca Moscova sa traga niste concluzii cu privire la acest subiect, a declarat marti un reprezentant al Ministerului Apararii din Rusia, citat de RIA Novosti.

"Declaratia facuta de SUA are nevoie de o explicatie foarte serioasa. Trebuie sa purtam negocieri pentru a intelege despre ce este vorba in aceasta declaratie, la ce anume renunta Statele Unite si ce implementeaza pana la urma. Numai dupa ce facem acest lucru vom trage concluzii", a declarat Serghei Koshelev, seful Departamentului de Cooperare Militara din cadrul Ministerului Apararii din Rusia.

Comentand cu privire la acest subiect, vicepremierul rus Serghei Riabkov a declarat, luni, intr-un interviu pentru Kommersant ca "nu este vorba despre nicio concesie facuta Rusiei", adaugand ca el nu vede "nicio legatura" intre declaratiile Pentagonului privind restructurarea scutului si obiectiile ridicate de Rusia.

"Tot ceea ce vizeaza incertitudinile strategice legate de amplasarea scutului antiracheta al SUA si NATO ramane neschimbat", a adaugat vice-ministrul rus.

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a anuntat vineri intr-o conferinta de presa ca SUA modifica programul de aparare anti-racheta si renunta la faza a 4-a, care prespunea amplasarea unor interceptori anti-racheta de tip avansat.

Hagel a spus ca taierile bugetare aprobate de Congresul SUA ar fi dus la intirzierea Fazei a 4-a a scutului pina in 2022, iar Pentagonul a decis amplasarea pe teritoriul SUA a interceptorilor ce ar fi trebuit amplasati in Polonia (vezi aici mai multe amanunte despre taierile bugetare majore din SUA intrate in vigoare la 1 martie, in urma lipsei de rezultat a negocierilor Casa Alba - Congres).

Faza a 4-a a scutului antiracheta american din Europa a fost considerata de Rusia drept cea mai mare amenintare la propriul program balistic.