Papa Franciscisi incepe pontificatul marti, fiind intronizat in cadrul unei ceremonii ce are loc in Piata Sfantul Petru de la Vatican, eveniment la care asista numerosi sefi de stat si de guvern si capete incoronate si la care sunt asteptati sute de mii de credinciosi, relateaza AFP, care prezinta si principalele etape ale ceremoniei. Cu putin inainte de ora locala 9:00 (10:00, ora Romaniei), Papa a plecat de la resedinta Sfanta Marta, unde a fost cazat in timpul conclavului si unde continua sa locuiasca pana cand apartamentele papale sunt pregatite sa il primeasca. El a intrat in Piata Sfantul Petru in papamobil. Imbracat in vesminte albe si zambitor, la bordul vehiculului sau complet decapotat, Papa a salutat multimea care il aclama.

Inaugurarea Papei FranciscFoto: Miruna Cajvaneanu / Hotnews.ro

Papa Francisc si Traian Basescu / Foto: Captura Vatican TV

Papa Francisc si Traian Basescu / Captura Vatican TV

Ora 12.45: Reprezentantii oficiali asteapta, incolonati in Bazilica Sfantul Petru, sa il salute pe Suveranul Pontif. Acesta a refuzat sa se aseze pe scaun si sta de vorba cu fiecare in picioare. A primit cadouri, a glumit, a binecuvantat rozarii si copii.

Ora 12:30: Slujba s-a incheiat si multimea a inceput sa paraseasca Piata Sfantul Petru.

Ora 11:02: Presedintele PE, Martin Schultz, prezent la ceremonia de la Vatican, l-a invitat pe noul Papa sa viziteze Parlamentul European.

Ora 10:48: A inceput liturghia in limba latina, slujba ce marcheaza inceputul mandatului noului Papa.

Ora 10:45: Papa Francisc a primit insemnele pontificale in Piata Sfantul Petru. Cardinalul protodiacon, francezul Jean-Louis Tauran, a pus pe umerii Papei paliumul, o banda de stofa ce se poarta peste vesmintele de ceremonie. Apoi, decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Angelo Scola, i-a pus pe mana stanga inelul de pescar. Palliumul si inelul reprezinta atributele puterii pontificale. (sursa: Mediafax)

Ora 10:44: O singura ruda a Papei Francisc asista la ceremonie. In schimb, multi prieteni din Argentina ai Suveranului pontif se afla in Piata Sfantul Petru.

Ora 10:40: Mii de steaguri, intre care si cel al Romaniei, flutura in cea mai mare piata de la Vatican. Cele mai numeroase sunt steagurile argentiniene, cele italiene, poloneze si braziliene, dar nu lipsesc steagurile americane si cele din Marea Britanie. Africa este reprezentata cu steaguri multicolore, mai ales din Angola si Nigeria. Se mai observa steaguri din Armenia si din insulele Samoa, din Oceania. Credinciosii poarta si steaguri albe si galbene, de la Vatican. (sursa: Agerpres)

Discursul noului Papa:

"Adevarata putere" a unui papa este "serviciul umil, concret", a declarat marti Papa Francisc in timpul liturghiei de intronizare, in Piata Sfantul Petru, indemnand preotii "sa nu se teama de tandrete".

Noul Papa argentinian a apreciat ca un papa "trebuie sa isi deschida bratele pentru (...) a primi cu afectiune si tandrete intreaga umanitate, in special pe cei mai slabi, cei mai saraci, cei mai mici". "Nu trebuie sa ne fie frica de bunatate si nici de tandrete!", a exclamat Papa Francisc in timpul omiliei sale.

"Totul este incredintat pazei omului. Cand omului ii lipseste aceasta responsabilitate, cand noi nu avem grija de creatie si de semeni, atunci isi gaseste locul distrugerea", a declarat el. "In fiecare epoca, sunt Irozi care comploteaza pentru moarte, distrug si desfigureaza fata omului si a femeii", a adaugat Papa in predica sustinuta in fata a 132 de delegatii straine, adresandu-se "tuturor celor care ocupa roluri de responsabilitate in domeniile economic, politic sau social".

Numerosi demnitari, sefi de stat si de guvern, in total 150 de delegatii din intreaga lume, intre care si presedintele Romaniei, Traian Basescu, participa la ceremonia de inaugurare a pontificatului papei Francisc, la care se asteapta sa asiste circa un milion de persoane, care vor fi protejate prin impunatoare masuri de securitate.

Mii de persoane au sosit deja in piata Sf. Petru de la Vatican, unde o mie de agenti ai fortelor de ordine, politisti, carabinieri si agenti de la garda financiara, asigura ordinea la eveniment.

Principalele etape ale ceremoniei:

La ora locala 9:00 (10:00, ora Romaniei), primul Papa originar de pe continentul american efectueaza turul Pietei Sfantul Petru la bordul papamobilului, salutandu-i pe credinciosi. Papa si prelatii ce vor oficia impreuna cu el mesa poarta vesminte si ornamente liturgice.

Insotit de patriarhi din Est, Francisc se reculege la mormantul Sfantului Petru, fondatorul Bisericii Catolice, amplasat in centrul Bazilicii.

Cardinalul protodiacon francez Jean-Louis Tauran aduce cufarul cu Pallium-ul - fasia de stofa care se poarta peste casula - si inelul pescarului, simbolurile papalitatii.

Vatican

Vatican

Foto: Captura YouTube

Papa si cardinalii ce il insotesc pornesc in procesiune spre altar cantand Laudes, un cant de aclamare a noului Suveran Pontif.

Cardinalul protodiacon aseaza Pallium-ul pe umerii fostului cardinal Jorge Mario Bergoglio.

Decanul de varsta al Colegiului Cardinalilor ii pune inelul pe inelarul de la mana dreapta.

La ora locala 9:30 (10:30, ora Romaniei), purtand insemnele papale, noul Papa, care si-a ales numele Sfantului Francisc din Assisi, va incepe sa oficieze liturghia de incepere a ministeriatului petrin, in Piata Sfantul Petru.