Departamentul de Stat american a confirmat ca avioane militare siriene au efectuat pentru prima data, luni, raiduri in nordul Libanului, subliniind ca aceste bombardamente reprezinta "escaladare semnificativa" si "inacceptabila" a conflictului, transmite AFP.

"Avioane si elicoptere ale regimului sirian au lansat rachete in nordul Libanului, lovind zona Wadi Khaled, in apropiere de orasul de granita Arsal. Acest lucru reprezinta o escaladare semnificativa a incalcarii suveranitatii teritoriale libaneze de care Siria se face vinovata", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Victoria Nuland.

"Acest mod de incalcare a suveranitatii este absolut inacceptabila", a adaugat ea.

Victoria Nuland a tinut de asemenea sa reaminteasca regimului de la Damasc ca o rezolutie ONU a cerut respectarea stricta a suveranitatii si a teritoriului Libanului.

Aceasta tara si-a exprimat public dorinta de a ramane neutra vizavi de razboiul din Siria, insa conflictul din tara vecina a amplificat tensiunile din regiune. Unii se tem acum ca acest conflict sa nu se "reverse" si in Liban.

Ambasadoarea Statelor Unite in Liban, Maura Connelly, este in contact cu guvernul libanez, a mai precizat Victoria Nuland.

Aviatia militara siriana a bombardat luni, pentru prima data, pozitii insurgente de pe teritoriul Libanului. Potrivit unei surse militare libaneze, patru rachete au fost trase de avioane de lupta siriene intr-o regiune muntoasa si desertica din nordul tarii, care constituie un loc ideal pentru contrabanda cu arme sau pentru trecerea granitei de catre combatantii sirieni.

Siria se confrunta, de doi ani, cu revolte reprimate brutal si confruntari armate intre insurgentii afiliati opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Conflictul s-a soldat pana acum, potrivit estimarilor ONU, cu cel putin 70.000 de morti.