Munci istovitoare, spalarea creierului, pedepse frecvente, indepartarea de parinti: Jenna Miscavige, nepoata sefului actual al Bisericii Scientologice, descrie intr-o carte travaliul cotidian al copiilor crescuti in acest cult, din care ea a reusit sa "fuga" la varsta de 21 de ani, scrie AFP.

Sediu al Bisericii Scientologice, in Los AngelesFoto: Wikipedia

Karin Pouw, purtatoarea de cuvant a Bisericii Scientologice, condusa de David Miscavige si al carei membru cel mai cunoscut este Tom Cruise, a calificat aceasta carte - Beyond Belief (Dincolo de credinta) - drept "revizionism" redactat de un "apostat".

In cartea sa, Jenna Miscavige, astazi in varsta de 29 de ani,, descrie muncile dure pe care ea si ceilalti copii trebuiau sa le faca in anii 1990 in "Ranch", un internat izolat de lume, in desertul californian, la circa 150 km sud-est de Los Angeles.

"Biserica este o organizatie criminala ale carei credinte o autorizeaza sa comita crime impotriva umanitatii si sa incalce drepturile elementare", scrie cea care vede in Biserica Scientologica "o experienta de spalare a creierului": "Scientologia este un sistem care face practic imposibila gandirea independenta".

La Ranch - "un lagar de antrenament militar cu rutine extenuante si inspectii epuizante" - copiii de-abia putea sa isi vada parintii cateva ore pe saptamana. Fara a primi o educatie in sensul clasic al termenului, ei erau obligati sa faca munci grele de constructii.

Pana in 2000, acest internat gazduia copiii membrilor "Sea Org" - "clericii" Bisericii Scientologice - si acestia erau obligati sa munceasca 14 ore pe zi, sapte zile pe saptamana, pentru un salariu saptamanal de 45 de dolari, scrie ea. Aceste elemente au fost evocate si intr-o alta carte, publicata in ianuarie in Statele Unite, "Going clear", a ziaristului Lawrence Wright, calificata drept "ridicola" de Biserica Scientologica.

Copiii erau pus sa care pietre foarte mari pentru a construi ziduri sau sa sape canale de irigatii intr-un soare torid, spune nepoata liderului cultului.

"Conditiile in care lucram ar fi fost dificile si pentru un adult, iar daca cineva se plangea, protesta sau punea intrebari era pedepsit imediat", adauga aceasta.

Actorii Tom Cruise, John Travolta, Juliette Lewis sau cantaretul Beck sunt doar cativa dintre scientologii cei mai cunoscuti. Cu toate acestea, "nu exista niciun risc ca ei sa-i poata vedea pe copiii care munceau sau orice alt lucru pe care biserica dorea sa-l tina ascuns", subliniaza Jenna Miscavige.

Protejata in Statele Unite de constitutie, care garanteaza libertatea de cult, Biserica Scientologica este considerata in alte tari drept o secta.

In Franta, a primit in urma cu un an o condamnare pentru escrocherie in forma organizata.