Aproximativ 5.000 de persoane au demonstrat, duminica, la Budapesta, contra modificarii Constitutiei decise luni de Parlamentul ungar, pe care o considera un atac la adresa statului de drept, anunta Agerpres, citand EFE. Sub lozinca "Democratie participativa", manifestantii au cerut demisia guvernului premierului Viktor Orban si au solicitat clasei politice sa abandoneze strategia de confruntare si divizare care a caracterizat politica ungara din ultimii 20 de ani.

Mitingul a fost convocat prin intermediul retelei Facebook de catre organizatia civica intitulata "Un milion pentru libertatea presei", a informat postul ATV.

Amendamentele denuntate duminica, propuse de Guvern, reduc o parte din prerogativele Curtii Constitutionale si reintroduc o serie de dispozitii anulate anterior de aceasta. Modificarea a fost adoptata cu 265 de voturi pentru, 11 impotriva si 33 abtineri de legislativul monocameral, in care partidul de guvernamant conservator Fidesz detine o majoritate de doua treimi.

Aceste modificari au generat un val de preocupare in cancelariile europene, precum si la Comisia Europeana si la Parlamentul European.

Pentru a intra in vigoare, amendamentele trebuie sa fie semnate de presedintele tarii, Janos Ader, care si-a anuntat inca de joi intentia de a face acest lucru.